Pestisjárványra figyelmeztetnek Madagaszkáron

Az afrikai szigetországban negyvenen meghaltak, nyolcvanan pedig megfertőződtek a napjainkban már gyógyszerekkel gyógyítható betegségben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztet, hogy a betegség hamar tovább terjedhet Madagaszkár fővárosában, Antananarivóban.
Az afrikai országban idén augusztusban kezdett aratni a fekete halál. Azóta 40 ember vesztette életét pestisben. A dögvész terjedésének megfékezését nehezíti, hogy a betegséget terjesztő bolhák ellenállóvá váltak a rovarirtó-szerekre.

A rovarok rágcsálókra tapadva szerzik meg a betegséget okozó baktériumot. Az emberek gyakran fertőződnek meg bubópestissel, miután megcsípi őket egy bolha, amely fertőzött patkánnyal érintkezett. A betegség korai stádiumában jól kezelhető antibiotikummal.

BBC szerint Madagaszkáron az esetek két százalékában a baktérium tüdőbe jutva komoly betegséget okoz, és így emberről emberre is tovább terjed. Az első regisztrált madagaszkári beteg egy férfi volt, aki az afrikai ország fővárosától 200km-re fertőződött meg. Két regisztrált eset volt a Antananarivóban is, melyből az egyik halállal végződött.

A WHO hangsúlyozta, hogy járványveszély fenyegeti a fővárost nagy népsűrűsége és a gyenge egészségügyi rendszere miatt. Egészségügyi szakértők már tavaly is arra hívták fel a figyelmet, hogy pestisjárvány fenyegeti az országot, ha nem lassítják a betegség terjedését. Akkor azt mondták, a patkányoktól hemzsegő börtönök fogvatartottjai vannak a legnagyobb veszélyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.