Perújrafelvétel lehet Lebegyev ügyében is

Az orosz legfelsőbb bíróság elnöke perújrafelvételt tart szükségesnek az úgynevezett első Yukos-ügyben, amelyben 2005-ben 8 évre ítélték Mihail Hodorkovszkijt.

Pavel Ogyincov, a bíróság szóvivője szerdán az Interfax orosz hírügynökségnek megerősítette a hírt. Eszerint Vjacseszlav Lebegyev, a legfelsőbb bíróság elnöke "új körülményekre", az Emberi Jogok Európai Bíróságának határozatára hivatkozva döntött arról, hogy a múlt pénteken elnöki kegyelemmel szabadult volt orosz olajmágnás és továbbra is börtönben lévő üzlettársa, Platon Lebegyev büntetőügyeit újra kell tárgyalni. Az elnök utasítását a bíróság vezető testületének is meg kell vitatnia.

Hodorkovszkij ügyvédei megerősítették, hogy az orosz legfelsőbb bíróság elnöksége össze fog ülni, és megvitatja beadványaikat, amelyekben mindkét Yukos-ügyben perújrafelvételért folyamodtak.

A strasbourgi emberi jogi bíróság július 25-én mondta ki, hogy az orosz bíróság megalapozatlanul kötelezte 2005-ben Mihail Hodorkovszkijt, a Yukos (Jukosz) orosz olajcég akkori főrészvényesét 17 milliárd rubel (mintegy 113 milliárd forint) adóhátralék megfizetésére. A francia városban működő európai testület azzal indokolta véleményét, hogy sem az orosz adótörvények, sem a polgári törvénykönyv nem tették lehetővé annak idején egy cég által be nem fizetett adót annak tulajdonosán behajtani.

Hodorkovszkij korábban jelezte, hogy az orosz adóhivatal követelése miatt nem térhet vissza hazájába, mert nem biztos, hogy újra külföldre utazhatna.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2013. július 25-én azt is megállapította, hogy a megalapozottak voltak ugyan a két üzletemberrel szemben csalás és adóelkerülés címén emelt vádak, ám az elítélésükhöz vezető oroszországi eljárás során megsértették az emberi jogokat.

Mihail Hodorkovszkijt és Platon Lebegyevet a bíróság 2005. május 31-én 9-9 évi börtönre ítélte egyebek között csalás, sikkasztás, nagy értékben elkövetett nyersanyaglopás, adóelkerülés címén. Egy moszkvai fellebbviteli bíróság 2005. szeptember 22-én másodfokon 8 évre enyhítette a büntetésüket.

A második Yukos-perben, amelyet a bűnszövetkezetben, nagy értékben elkövetett lopás, illetve pénzmosás vádjával Hodorkovszkij és Lebegyev ellen 2007-ben indított újabb büntetőeljárásra alapozták, a bíróság 2010-ben 14 év börtön szabott ki az üzletemberekre. Ám ebbe eleve beleszámították a korábbi, 8 éves börtönt, majd a fellebbviteli testületek előbb 2011-ben, illetve 2012-ben is egy-egy évvel csökkentették a büntetésüket.

A múlt péntek óta Németországban tartózkodó Mihail Hodorkovszkij minapi berlini sajtóértekezletén bejelentette, hogy nem kíván politizálni, de életét az Oroszországban fogva tartott politikai foglyok ügyének szenteli. Az üzletember kedden üdvözölte Nagyezsda Tolokonnyikovának és Marija Aljohinának, a Pussy Riot orosz punkegyüttes két tagjának szabadon bocsátását.

A két fiatal nő a lenta.ru orosz internetes hír- és elemző portálnak eljuttatott válaszában együttműködést ajánlott Mihail Hodorkovszkijnak. Azt remélik, hogy börtöntapasztalatai révén az orosz üzletember pozitív változásokat érhet el az emberi jogok oroszországi tiszteletben tartásában."Számunkra nagy megtiszteltetés lenne, ha valamilyen közös pontot találhatnánk a jogvédő tevékenységben" - írták.

Hodorkovszkij és Lebegyev a rácsok mögött 2004-ben
Megszülethet a kompromisszum az állam és a Jukosz között - folytatódott Hodorkovszkij és Lebegyev pere
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.