Peruban elfogták Rocky elvtársat

A Fényes Ösvény szélsőbaloldali gerillaszervezet egyik feltételezett parancsnokát ejtette foglyul a perui hadsereg az ország középső részén, Huánuco tartományban.

A katonai akciót Aucayacu település közelében hajtották végre, és Alejo Teodosio Maylle Tolentino került a hatóságok kezére, ragadványnevén "Rocky elvtárs". A hadsereg közlése szerint Maylle feltételezhetően a második számú parancsnok volt a Fényes Ösvénynél "Artemio elvtárs" után, aki egyedül van még szabadlábon a "történelmi gerillavezérek" közül, és Alto Huallaga völgyében - az ország középső és északkeleti részén -  tevékenykedik embereivel.

A maoista gerillák csaknem több tízezer ember haláláért felelősek, elsősorban a kilencvenes években elkövetett akcióik nyomán. Az ezredfordulóra a gerillahadsereg gyakorlatilag összeomlott, egyes tagjai azonban továbbra is aktívak, főleg az ország kokaintermelő vidékein. Artemio mellett délen "José elvtárs" és "Alipio elvtárs" parancsnoksága alatt léptek szövetségre a kábítószer-maffiával, sőt egyes szakértők szerint saját drogkartellt hoztak létre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.