Perre mentek a pilzeni sör minősége miatt
Azt állítják, hogy a messze földön híres tizenkét fokos nedű minősége az utóbbi időben romlott. Laboratóriumi vizsgálataik szerint az általuk folyékony kenyérnek becézett ital egy fokkal gyengébb, ami megengedhetetlen. - Azt kérjük a bíróságtól, hogy kötelezze a gyárat a hagyományos minőség azonnali visszaállítására, mert különben másféle sört iszunk majd esténként – nyilatkozta Jirí Zák, az egyik sörbarát, aki a Facebookon is nyilvánosságra hozta a feljelentését, s két nap alatt több mint 85 ezren támogatták őt.
Megkeresésünkre Jirí Marecek a világhírű márka hírnevét beárnyékoló próbálkozásnak minősítette a beadványt. Hangsúlyozta, hogy továbbra is a hagyományos receptúra szerint gyártják a sört, amelynek a minőségét szigorúan ellenőrzik. Jan Vesely, a cseh sörgyárak társulásának (CZVP) ügyvezető elnöke egyetértett a szóvivővel. - A világon csupán a cseh kcsmákban tesznek különbséget tíz, tizenegy, illetve tizenkét fokos sörök között. A cseh szabvány és az európai gyakorlat csapolt, illetve üveges sört tart nyilván, az utóbbi lehet tizenegy vagy tizenkét fokos is – tájékoztatott. Nem zárta ki azt sem, hogy a bírósági feljelentés mögött esetleg valamelyik vetélytárs állhat. - Az ilyen meggondolatlan próbálkozásnak súlyos következményei lehetnek. Ha a kisvendéglőinkben és a kocsmákban az a hamis nézet terjedne el, hogy már a cseh sör sem az igazi, akkor az ilyen híresztelésre minden hazai gyártó alaposan ráfizetne – figyelmeztetett a szakember.