Perlik Obamát a republikánusok

Obamát az egészségügyi reform miatt bírálják a republikánusok. Az elnök elleni per a szövetségi igazságszolgáltatás rendszerében akár évekig is elhúzódhat, és ítélet talán már csak Obama elnöki mandátumának lejárta után születik az ügyben.
Jonathan Alcorn / Reuters
225 igen szavazattal 201 nem ellenében elfogadta az amerikai képviselőház azt a javaslatot, miszerint perbe fogják Barack Obama elnököt hatáskörtúllépés miatt. A per alapvetően arra összpontosít majd, hogy az elnök az általa kezdeményezett egészségügyi reform, az "Obamacare" bevezetése során többször élt határidő-módosítással és többször tett kivételes engedményeket.
Valamennyi igen szavazat a republikánusoktól érkezett, az ellenzéki párt soraiból csak öten voltak, akik nemet mondtak a rendkívül szokatlan javaslatra. A demokraták közül mindenki elutasította azt. A BBC szerint maga Obama időpocsékolásnak mondva nem vett részt a szavazáson.

„Mindenki politikai attrakcióként fogja fel. Ha ( a republikánusok) nem csinálnak semmit, mi  tesszük azt,amit magunktól tudunk. Eddig már 40 olyan dolgot vittünk véghez, ami az önökéhez hasonló, keményen dolgozó családokon segített. Ez történik, mikor mi cselekszünk, nem mikor a Kongresszus." - mondta az elnök. 

 

A határozat felhatalmazza John Boehner házelnököt, hogy a képviselőház nevében pert indítson az elnök ellen egy szövetségi bíróságon. Arra a kérdésre, hogy ez a gyakorlatban miként fog működni, még a jogi szakértők sem tudnak pontos válasszal szolgálni.

A képviselőház mindössze négy hónappal a "félidős" törvényhozási választások előtt foglalt állást az eljárás ügyében, ami republikánus várakozások szerint segít mozgósítani az ellenzéki párt szavazóbázisát.

Boehner
Joshua Roberts / Reuters

John Boehner júniusban jelentette be, hogy a kongresszus jogköreinek védelmében rendeleti kormányzása miatt be fogja perelni Obamát. Boehner szerint az elnök az elmúlt években a törvényhozói hatalom aláásására és a törvényhozási eljárás megkerülésére törekedett, Obama viszont azt állítja, hogy a rendelet-kibocsátással annak a tehetetlenségnek akarja elejét venni, amely a kongresszus megosztottságából és kompromisszumra való képtelenségéből fakad. A szavazás napján azt üzente a republikánusoknak, hogy hagyjanak fel az állandó gyűlölködéssel.

Pete Souza / Reuters

„ Ez nem a republikánusokról vagy demokratákról szól. Ez az alkotmány védelméről szól, amire felesküdtünk. Hajlandóak volnának bármely elnöknek megengedni, hogy megválassza, mely törvényeket hajt végre és melyikeket változtat meg? " – mondta Boehner szóvivője egy szerda esti parlamenti vitában.

A házelnök és a republikánusok elvben választhatták volna az impeachment, vagyis a kormányzati hivatallal való visszaélés miatti kongresszusi felelősségre vonás eszközét is Obama állítólagos jogkörtúllépései miatt, ám az eddig egyetlen esetben sem vezetett a hivatalban lévő elnök elmarasztalásához- írja a hirado.hu.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.