Perli Obamát egy kínai cég

Barack Obama nemzetbiztonsági okokra hivatkozva megakadályozta, hogy a kínai tulajdonú cég szélerőműparkot létesítsen Oregonban. A szélfarm túl közel lett volna egy katonai bázishoz, ahol az amerikai hadsereg drónokat tesztel.

A Ralls Corp kínai tulajdonban lévő magáncég négy szélparkprojektre szerzett jogosultságot az oregoni létesítmény közelében. Barack Obama viszont keresztülhúzta a cég számításait, a szélpark ugyanis túl közel esett az egyik katonai bázishoz, írja a BBC. Huszonkét év óta ez az első külföldi befektetés, amelyet megakadályoztak az Egyesült Államokban.

A hadsereg az oregoni bázison drónokat (pilóta nélküli repülőgépeket) és más, elektronikai hadieszközöket tesztel. A repülőgépek néha csupán hatvanméteres magasságban repülnek, a szélfarm pedig túl közel lett volna a hadsereg által használt légtérhez.

A cég keresetében azt állítja, hogy az amerikai kormány túllépett hatáskörén, Barack Obama pedig törvénytelen módon cselekedett, és nem bánt egyenlő módon a céggel. A Ralls Corp egyébként a legnagyobb kínai gépgyár, a Sany Group két igazgatójának a kezében van.

A Fehér Ház közleménye szerint az amerikai kormánynak „hiteles bizonyítékai vannak arra, hogy a Ralls Corporation fenyegetést jelenthet az Egyesült Államok nemzetbiztonságára.” A cég szerint viszont ezt Obama semmivel sem tudja alátámasztani. A Ralls Corp képviselője a Xinhua kínai hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy az ügylet semmilyen veszélyt nem jelent az USA biztonságára. Obama intézkedése pedig valószínűleg csak egy „kampánytrükk”, esetleg az amerikai elnök így próbálja megvédeni az amerikai szélerőműipart.

Az amerikai–kínai kapcsolatok és a kommunista ország gazdasági előnye az amerikai elnökválasztási kampányban is szerepet játszik. A Pew Research Center által végzett felmérés szerint az amerikaiak többsége szerint az USA-nak általánosan jó a kapcsolata Kínával, viszont sokan úgy tekintenek Kínára, mint amely ország a legnagyobb veszélyt jelenti az Egyesült Államok számára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.