Perli a brit kormányt a magyar EU-biztos hivatala

Az Európai Bizottság az uniós bíróság elé idézi Nagy-Britanniát az EU-munkavállalók szociális juttatásainak szigorításai miatt – írta brüsszeli forrásaira hivatkozva a Sunday Telegraph.

A tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lap szerint a jogi eljárást Andor László foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős EU-biztos hivatala kezdeményezi. Andor László szóvivője a Telegraphnak elmondta: a jogi eljárás alapja az, hogy Nagy-Britannia diszkriminatív gyakorlatot folytat más EU-tagállamok polgáraival szemben, amikor az életvitelszerű nagy-britanniai tartózkodáshoz fűződő jogosultság igazolásához köti az uniós társállamokból érkező bevándorlók hozzáférését egyes szociális juttatásokhoz, például a bejegyzett álláskeresőknek járó állami támogatáshoz.

A magyar EU-biztos szóvivője szerint ez ellentétes a társadalombiztosítási rendszerekről szóló uniós jogszabállyal, amely tiltja a közvetlen és közvetett diszkriminációt a szociális ellátórendszerek igénybe vételében.

London a külföldi EU-polgárok szociális ellátási szabályainak szigorítását célzó tervek és intézkedések miatt az elmúlt hónapokban többször is komoly konfliktusba keveredett Andorral, akinek ismételt bíráló nyilatkozatait rendre éles ellenkritikákkal fogadták brit konzervatív politikusok.

A Konzervatív Párt vezette brit kormánykoalíció ugyanis - főleg a román és a bolgár állampolgárokkal szembeni átmeneti korlátozások lejárta nyomán, és az európai parlamenti választások közeledtével, gyakran a liberális koalíciós partner ellenkezésével dacolva - sorra jelenti be az uniós állampolgárok nagy-britanniai munkavállalási feltételeinek szigorítását, és az unión belüli szabad munkavállalás egész rendszerének korlátozását is követeli.

David Cameron brit miniszterelnök tavaly év végén a Financial Timesban részletesen is ismertette London e követeléseit. Cameron szerint olyan új megállapodást kell kötni, amely az EU központi, ám nem minden feltétel nélküli alapelveként ismeri el a munkaerő szabad áramlását, és amely lelassítja a hozzáférést egymás munkapiacaihoz mindaddig, amíg nem lehet biztosra venni a 2004-es keleti EU-bővítés utánihoz hasonló, nagyon nagyarányú migráció elkerülését.

A konzervatív párti brit kormányfő szerint meg lehetne követelni például, hogy az új EU-tagállamok egy főre jutó jövedelme elérjen egy bizonyos szintet, mielőtt teljesen szabaddá válik számukra a munkavállalás más uniós országokban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.