Perelhetik a volt amerikai igazságügy-minisztert

Egy amerikai szövetségi fellebbviteli bíróság úgy határozott, hogy eljárás indulhat John Ashcroft volt amerikai igazságügy-miniszter ellen a 2001. szeptember 11-i terrormerénylet utáni téves őrizetbe vételek miatt.

A három bíróból álló testület döntése értelmében a szaúdi származású, de amerikai állampolgárságú Abdullah al-Kidd, akit a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) két hétre őrizetbe vett 2003 márciusában, pert indíthat Ashcroft ellen alkotmányos jogainak megsértéséért.

Al-Kidd Szaúd-Arábiába utazott volna doktori disszertációjának megírása céljából, amikor egy terrorcselekményben folyó nyomozás keretében őrizetbe vették mint koronatanút a washingtoni nemzetközi repülőtéren. Elmondása szerint két héten át rettenetes és megalázó bánásmódnak vetették alá, büntetőeljárást viszont végül nem indítottak ellene, és tanúként sem hallgatták ki.

Al-Kidd azt állítja, hogy őrizetbe vétele miatt nemcsak a szaúdi ösztöndíját vesztette el, hanem számos munkalehetőségtől is elesett és tönkrement a házassága. Mindezért 2005-ben keresetet nyújtott be a volt igazságügy-miniszter ellen kártérítést követelve. A férfi szerint esete ékes bizonyítéka annak az Ashcroft által kialakított törvénytelen politikának, amelynek keretében a hatóságok bizonyíték nélkül meggyanúsíthattak és tanúként őrizetbe vehettek embereket, a gyakorlatban elsősorban muszlim vagy arab származású férfiakat.

Ashcroft azzal védekezett, hogy személy szerint nem volt köze al-Kidd őrizetbe vételéhez, és igazságügy-miniszterként egyébként is mentesség illeti meg az eljárás alól.

Egy hasonló ügyben az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága úgy döntött ez év májusában, hogy nem indulhat per Ashcroft, illetve Robert Mueller egykori FBI-főnök ellen. A keresetet a pakisztáni állampolgárságú Javaid Iqbal nyújtotta be, akit a 2001-es merénylet utáni hónapokban tartóztattak le az Egyesült Államokban. Iqbalt 2002-ben egy brooklyni börtön elkülönített zárkájában 150 napig tartották fogva, ahol elmondása szerint többször megverték. S bár elítélték okirat-hamisítás miatt és kitoloncolták Pakisztánba, ott később tisztázta magát a terrorizmus vádja alól. A legfelsőbb bíróság májusi indoklásában úgy fogalmazott: a vezető kormányzati tisztviselők nem tehetők felelőssé az ügyben, mivel nincs bizonyíték arra, hogy személyesen ők rendelték el a jogsértő intézkedést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.