Perelhetik a holland államot Srebrenica miatt

Szakértők szerint ez elrettentheti az egyes államokat, hogy kéksisakos akcióban vegyenek részt.

A holland legfelső bíróság szerint Hollandia felelős három boszniai muzulmán férfi haláláért, akiket 1995-ben Srebrenicában gyilkoltak meg a szerbek - jelentette pénteken a BBC.

A legfelső bírói fórum a fellebbviteli bíróság 2011-es ítéletét hagyta helyben ezzel. A három bosnyák férfi a holland békefenntartóknak dolgozott. Mint emlékezetes, több ezer bosnyák keresett menedéket az ENSZ-támaszponton Ratko Mladics csapatai elől, akik 1995. július 11-én lerohanták Srebrenicát. Két nappal később a holland békefenntartók utasították őket, hogy hagyják el az épületet.

A szerbek 8000 embert gyilkoltak le, ez a második világháború óta a legsúlyosabb mészárlás volt Európában. A legfelső bíróság ítélete nyomán a bosnyák áldozatok családtagjai kártérítést követelhetnek a holland államtól. Szakértők szerint a döntésnek hatása lehet a jövendőbeli ENSZ-békefenntartó akciókra: elképzelhető, hogy az államok ezután kevésbé lesznek készek részt venni külföldi katonai akciókban, mert attól tarthatnak, őket teszik felelőssé, ha elszabadulnak az indulatok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.