Perel a szlovák szélsőjobb

Betiltotak egy szlovák szélsőséges szervezetet, az azonban pert indított, mert nem figyelmeztették előre: tevékenységük jogellenes. Tudósítónktól

Hivatali hatalommal való visszaélés alapos gyanúja miatt feljelentette a november 13-án betiltott Szlovák Testvériség (Slovenská pospolitost) Robert Kalinák pozsonyi belügyminisztert. Az idegengyűlöletéről elhíresült szélsőséges szervezet a szlovák Legfelsőbb Bíróságon pedig fellebbezett a belügyi tárca tiltó határozata ellen.

Ivan Sýkora, a Szlovák Testvériség jelenlegi vezére sajtóértekezletén közölte, hogy az illetékes hivatal nem tartotta be a törvényes eljárást. Ugyanis először figyelmeztetni kellett volna őket, hogy az alapszabállyal és a szlovákiai jogi normákkal összeegyeztethetetlen tevékenységet végeznek, amellyel fel kell hagyniuk.

- Csak akkor tilthatnának bennünket, ha a  felszólításnak nem tettünk volna eleget. Mi november 11-én kaptunk ilyen figyelmeztetést, amelyet a törvényes határidőn belül, hét nap múlva vettünk át. Ugyanakkor már november 13-án betiltották a szervezetünket – közölte a vezér. Véleménye szerint Robert Kalinák azért siettette a jogsértő döntést, mert  november 15-én találkozott Révkomáromban a szlovák és a magyar kormányfő, s ekkorra már Robert Fico a betiltásukkal kérkedhetett. Rámutatott arra is, hogy még Duray Miklós is törvénytelennek nevezte a minisztériumi döntést, amely szerinte is a bíróság joga.

- Feltehetően azért állt ki mellettünk, mert ha jogerős lenne a határozat, akkor nem tudna kire mutogatni – tette hozzá Ivan Sykora.

A Slovenská pospolitost – Národna strana (Szlovák Testvériség - Nemzeti Párt) 1995-ben alakult. Tíz évvel később jegyezték be pártként, de a pozsonyi Legfelsőbb Bíróság 2006.március 1-jén alkotmánysértő tevékenységük miatt betiltotta és feloszlatta ezt a politikai tömörülést. Ezután civil szerveződésként tevékenykedtek tovább. Az újabb tiltó határozat ellenére a csehszlovákiai bársonyos forradalom évfordulóján, november 17-én Pozsonyban több mint kétórás menetelésen tiltakoztak a szólásszabadság és az emberi jogok szlovákiai megsértése ellen. A rendőrség a nagygyűlésüket akkor oszlatta fel, amikor egy cseh újnáci a fehérek felsőbbrendűségéről kezdett szónokolni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.