Pere felfüggesztését kéri Timosenko

A hétévi börtönre ítélt ukrán exkormányfő ügyvédei a fellebbviteli per felfüggesztését kérték a volt kormányfő egészségi állapotára hivatkozva.

Az 51 éves politikus pártja, a Haza párt közlése szerint Timosenko már úton volt kedden a fellebbviteli tárgyalásra, de akut hátfájásai miatt az őt szállító jármű visszafordult. Mikola Szirij, a volt kormányfő ügyvéde a RIA Novosztyi hírügynökség jelentése szerint közölte: a védelem a tárgyalás felfüggesztését kéri, amíg védence egészségi állapota nem teszi lehetővé, hogy megjelenjen a bíróságon. Az ügyvéd hozzátette: Timosenko nagyon rosszul érzi magát, és a fellebbviteli per folytatása az elítélt nélkül nagyon rossz fényt vetne Ukrajnára, amikor a világ vezető politikusai igazságos és objektív fellebbviteli eljárást követelnek. Szirij emlékeztetett, hogy Timosenko augusztus 5. óta van őrizetben, és az egészségi állapota azóta jelentősen rosszabbodott, gyógyításra szorul.

A 2004. évi „narancsos forradalom" vezéralakját  hivatali hatalommal való visszaélés vádjával október 11-én ítélték első fokon hétévi börtönre, közel 200 millió dolláros kártérítés megfizetésére és vezető tisztségek betöltésétől három évre való eltiltásra. Az ügyészség szerint Timosenko kormányfőként Ukrajnát jelentősen megkárosító gázárszerződések megkötésében közreműködött 2009-ben Oroszországgal. Timosenko tagadja a vádat, és legfőbb politikai ellenlábasát, Viktor Janukovicsot vádolja azzal, hogy így kívánja eltávolítani őt a politikai porondról a jövő évi parlamenti választások előtt. Timosenko ellen más ügyben is folyik bűnvádi eljárás korrupció és sikkasztás vádjával.

Timosenko őrizetbe vétele és az ellene hozott ítélet miatt jelentősen megromlott Ukrajna és az Európai Unió viszonya: Brüsszel bírálja a „szelektív igazságszolgáltatást", és nem írta alá a társulási szerződést a volt szovjetköztársasággal.

Timosenko-hívek tüntetése a kijevi fellebbviteli bíróság közelében decemberben. Nincs olyan osztály, amely a kórházban vele foglalkozhatna
Kijev, 2011. december 14. Julija Timosenko volt ukrán kormányfő támogatói tüntetnek a kijevi fellebviteli bíróság közelében, ahol az elítélt távollétében megkezdődött a hivatali hatalommal való visszaélés vádjával hétévi börtönre ítélt Timosenko fellebbviteli perének soron következő tárgyalási napja. A vádakat tagadó és magát politikai bosszú áldozatának tartó politikusnő rossz egészségi állapotára hivatkozva nem jelent meg. (MTI/EPA/Szerhíj Dolzsenko)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.