Pénzt hozott Xi Jinping Moszkvába

Az egykori nagytestvérhez vezetett az új kínai elnök első külföldi útja. Peking megahitelekkel köti magához az energiahordozók exportjából élő Oroszországot, egyúttal hosszútávon biztosítja saját energiaforrását.

Kétmilliárd dolláros hitelről állapodott meg Xi Jinping moszkvai útja során a Rosznyefty. Az orosz állami vállalat ennek az összegnek a felhasználásával kívánja bővíteni a jelenleg évi 30 millió tonna kapacitású Kelet-Szibéria–Csendes-óceán (VSZTO) kőolajvezetéket, amelyből Kína 15 millió tonnához jut, míg a többi az orosz Tengermelléki Körzet olajkikötőjébe fut. A Rosznyeftyet vezető Igor Szecsin szerint néhány éven belül a kapacitás 50 millió tonnára növelhető, így Kína már évi 30 millió tonna olajhoz juthat ezen a vonalon.

Már a 2009-ben megnyitott első VSZTO-vezeték is kínai hitelből épült: a Rosznyefty akkor 15, míg a szállítást lebonyolító Transznyefty 10 milliárd dollár hitelt kapott, cserébe a 2011-ben elindított szállításért. Ezt az összeget fejeli meg kétmilliárddal a tegnapi megállapodás, amely mellett a kínai CNPC olajvállalattal is egyezség született, amely szerint a cég részt vesz a Barents-tengeren több olajmező kiaknázásában, és szélesítik az együttműködést nyolc további kelet-szibériai olajlelőhelyen.

Februárban a Nyezaviszimaja Gazeta azonban egy még grandiózusabb hitel lehetőségéről értesült: eszerint Peking 30 milliárd dollár keretet biztosítana a Rosznyeftynek. Ennek tényét ugyan nem erősítették meg, ám csütörtökön csaknem ennyiért zárult le a Rosznyefty ügylete: a cég 28 milliárd dollárért vásárolta meg a TNK-BP egészét. (A TNK-BP a BP oroszországi érdekeltségeit fogta egybe, összefogva a három orosz milliárdost – Leonard Blavatnyikot, Mihail Fridmant és Viktor Vekszelberget – tömörítő AAR-céggel. Vekszelberg tegnap kijelentette, hogy az ügylet után már nem tervezi, hogy részt venne az oroszországi olajüzletben – amelybe egyébként a korábban kivonult Roman Abramovics fia révén újjabban ismét beszáll.) A pénz mellett a Rosznyefty saját részvényeinek 19 százalékát pedig átadta a BP-nek, amely ezzel az orosz állami többségben lévő cég legnagyobb külföldi tulajdonosa lett.

Kisebb mértékben a ciprusi helyzet is beleszólt az ügylet további sorsába. Miután a csődközelben lévő szigetországban felmerült a bankbetétek akár tíz százalékos megadóztatásának ötlete – ami 10-40 milliárd dollár orosz megtakarítást érinthet – az orosz vezetés úgy döntött, hogy a TNK-BP offshore érdekeltségeit Oroszországban fogja bejegyeztetni, évi 1,3 milliárd dollárt hozva ezzel a költségvetésnek. (Igaz, Igor Szecsin pénteki bejelentése egyúttal azt is jelenti, hogy az offshore-talanítást újabban zászlajára tűző kormányzat eddig szemet hunyt a Kremlhez lojális milliárdosok adóoptimalizáló taktikája felett.)

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.