Pénzt adott az államnak, miután elítélték

Az al-Dzsazíra hírtelevízió Egyiptomban bebörtönzött újságíróinak egyike 15 ezer egyiptomi fontot (közel félmillió forint) adományozott az észak-afrikai államnak két nappal azt követően, hogy hét év szabadságvesztésre ítélték. Tette ezt egy nappal az új egyiptomi elnök bejelentése után, miszerint lemond vagyonának és havi fizetésének feléről az ország javára - adták hírül csütörtökön egyiptomi lapok.
Mohamed Fahmit hétfőn ítélték hét év szigorított börtönbüntetésre, mert állítólag a katari székhelyű tévécsatorna megbízásából hamis híreket terjesztve próbálta Egyiptom jóhírét csorbítani a világban, és mindezt a terrorcsoporttá nyilvánított Muzulmán Testvériséggel szövetkezve tette. A világszerte felháborodást kiváltó perben héttől tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítélték az al-Dzsazíra egy ausztrál, egy egyiptomi és - távollétében - egy brit, továbbá egy dán riporterét is.

Egyes sajtójelentések szerint Fahmi azt remélte, a pénzadomány láttán Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök élni fog alkotmányos jogával és megkegyelmez neki, annak ellenére, hogy az új államfő már korábban határozottan elutasította egyes nyugati kormányok ilyen értelmű felszólítását.

Fahmi fivére az al-Ahrám című egyiptomi napilap internetes oldalának úgy nyilatkozott, hogy az elítélt riporter komolyan aggódik az ország gazdaságának hanyatlása miatt, és ezért fizette be az említett összeget az erre a célra újonnan létrehozott állami alapba. Seríf Fahmi azt mondta, ha Szíszi úgy dönt, hogy megkegyelmez testvérének, akkor azért tegye, mert meg van győződve ártatlanságáról.

Az e hónapban hivatalba lépett államfő kedden jelentette be, hogy vagyonának és havi 42 ezer egyiptomi fontos (egymillió 300 ezer forint) keresetének felét az államnak adományozza. Szíszi közölte, "minden egyiptomi nőnek és férfinak hasonló áldozatokat kell hoznia a hazáért".

Az előrejelzések szerint Egyiptom költségvetési hiánya a 2014/2015-ös évben eléri a GDP - hazai össztermék - tizenkét százalékát. Szíszi lépését az ország számos tehetősebb polgára követte, és egyre több magas rangú politikus tesz hasonlóképpen. Szerdán Iszmáilíja tartomány kormányzója jelentette be, hogy követi az államfő példáját, majd Mohamed el-Amín médiamágnás is hasonlóan cselekedett. A három legnépszerűbb egyiptomi műholdas tévécsatorna tulajdonosa közölte, hogy vagyonának fele mellett összes alkalmazottja félhavi keresetének megfelelő összeggel járul hozzá a Szíszi korábbi kampánymottója (Éljen Egyiptom!) alatt folyó akcióhoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.