Pénzszórással a forradalom ellen

Nyolcszáz dolláros minimálbér, havi 533 dolláros munkanélküli járadék, kéthavi pluszfizetés a közalkalmazottaknak, kéthavi extra ösztöndíj az egyetemistáknak – többek között ezekkel az intézkedésekkel vetne gátat a forradalomnak országában a szaúdi király.

Dollármilliárdos reformokat jelentettek be Szaúd-Arábiában Abdullah bin Abd al-Azíz király nevében, remélve, hogy a nagyvonalú intézkedéseknek köszönhetően országában csitul az itt-ott már felszínre tört forradalmi hangulat. Eszerint nyolcszáz dollárra emelik a minimálbért, a közalkalmazottak kéthavi pluszfizetést, az egyetemisták kéthavi plusz ösztöndíjat kapnak és bevezetik a havi 533 dolláros munkanélküli segélyt is. Ha ez nem lenne elég, a szaúdi állampolgárok ezután 130 ezer dolláros lakásépítési hitelt vehetnek fel, ha egyik sem tetszik nekik a közül a 250 ezer új lakás közül, amelynek építését a rijádi kormány most megígérte.

Bár személyesen is a kamerák elé lépett, az uralkodó mindössze néhány percig beszélt, megköszönve a kormányköltségen fenntartott hitszónoki karnak, hogy nyugalomra szólított és fatvát adott ki a tüntetések ellen, és a szaúdiaknak is, hogy lojálisak maradtak a nemzeti egységhez. Ezután névtelen hivatalnokok vették át a szót, akik ismertették a reformokat, amelyek közül kiemelkedik az egészségügy fejlesztésére szánt évi 4,2 milliárd dollár.

A hétköznapi emberekén túl a király számára különösen fontosnak tűnik a hadsereg támogatása is, amelynek most minden katonáját előléptetik. Nagyobb úr lesz a hitszónokok: a király 133 millió dollárt ad nekik mecsetfelújításra, 53 millió dollárból Korán-iskolákat, további 80 millióból pedig az iszlám hitet terjesztő intézményeket alapíthatnak. A vallási rendőrség 53 millió dollárt kapott.

Ennél sokkal kevésbé nagyvonalúan bánik viszont a király a szaúdi sajtóval; a sajtóorgánumoknak ezentúl a hitszónokok minden előírását be kell tartaniuk, ha nem akarják, hogy szigorú büntetést varrjanak a nyakukba.

Napi több mint nyolcmillió hordóval Szaúd-Arábia az első a világ olajexportőreinek listáján.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.