Pénzbefagyasztással büntették Janukovics embereit

Összesen csaknem kétmilliárd dollárnyi összeget fagyasztottak be a megbuktatott és Oroszországba menekült volt ukrán elnök, Viktor Janukovics környezetéhez tartozó embereknek Ukrajnában, európai uniós országokban, illetve Svájcban lévő bankszámláin – közölte kedden Kijevben Vitalij Jarema főügyész.

A tisztségviselő kifejtette, hogy 1,8 milliárd dollárt és 6 milliárd hrivnyát, azaz mintegy 375 millió dollárt az ukrajnai számlákon, további 200 millió dollárt pedig európai uniós, illetve svájci számlákon zároltak.

Tavaly március elején tette közé az Európai Unió azon politikusok listáját, akiknek befagyasztotta az EU-ban elérhető vagyonát. Viktor Janukovics volt elnökön kívül szerepel a listán két fia, Olekszandr és Viktor, valamint számos egykori miniszter és vezető tisztségviselő, köztük Mikola Azarov korábbi miniszterelnök, Vitali Zaharcsenko exbelügyminiszter, Viktor Psonka volt legfőbb ügyész, valamint Olekszandr Jakimenko, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) volt vezetője.

Brüsszel az intézkedést azzal indokolta, hogy az érintettek emberi jogi jogsértésekért tehetők felelőssé, illetve jogellenesen sajátjukként külföldre menekítettek ukrán állami vagyont.

A múlt hónap végén egy kijevi bíróság elrendelte Janukovics letartóztatását, amely jogi alapot teremt Ukrajnának arra, hogy a volt államfő kiadatását kérje Oroszországtól.

Janukovics ellen több bűnvádi eljárást is indított az ukrán főügyészség, hatalommal való visszaéléssel és tömeggyilkosságban való részvétellel is vádolják. Az ügyészség szerint ezeket a bűncselekményeket 2013 novembere és 2014 februárja között követte el, a kijevi hatalomváltást követelő tüntetéseken történt véres események idején.

Ezenkívül az ukrán főügyészség az alkotmányos rend erőszakos megdöntésére, megváltoztatására és az államhatalom megszerzésére irányuló cselekmények vádjával is büntetőeljárást indított a megbuktatott államfő ellen. Janukovics a főügyészség szerint azzal követte el az említett bűncselekményeket, hogy a kelet-ukrajnai térség Ukrajnától való elszakadása mellett foglalt állást, valamint Oroszországban tartott sajtótájékoztatóján illegitimnek nevezte a parlament által kinevezett új ukrán kormányt, és leszögezte, hogy továbbra is magát tekinti Ukrajna törvényes államfőjének.

Ukrán források szerint Janukovics bukása után a volt államfő és környezete komoly támogatást nyújtott a délkelet-ukrajnai térség elszakadását követelő szeparatista erőknek. A mögötte álló Régiók Pártjának helyi vezetői szervezték és finanszírozták állami pénzekből a Majdan-tüntetések idején a fekete-narancsszínű orosz György-szalagot viselő első szeparatista csoportokat, az úgynevezett "népi osztagokat".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.