Péntektől hétfőig mindennap tüntetne a Muzulmán Testvériség

Mohamed Murszi volt elnök hétfőn áll bíróság elé, a Muzulmán Testvériség csütörtökön arra szólította fel az elnök híveit, hogy addig mindennap vonuljanak az utcára.

A megbuktatott Mohamed Murszi volt egyiptomi elnök és a Muzulmán Testvériség 14 vezetője november 4-én, hétfőn áll a bíróság elé. Az exelnököt erőszakra való felbujtással vádolják egy tavaly decemberi incidens miatt, amikor is hét ember vesztette életét a kairói elnöki palota mellett tartott, zavargásokig fajuló tüntetésen. A Testvériséget egy egyiptomi bíróság szeptemberben betiltotta, és vagyonának elkobzására ítélte.

A Reuters tudósítása szerint az iszlamista szervezet csütörtökön arra szólította fel a hadsereg által július 3-án megbuktatott elnök híveit, hogy péntektől kezdve mindennap vonuljanak az utcára, hétfőn pedig gyülekezzenek a kairói Tora börtön mellett, a tárgyalás várható helyszínén.

Murszit négy hónapja titkos helyen tartják fogva. Az utóbbi időben az iszlamisták naponta hajtanak végre fegyveres akciókat a Sínai-félszigeten, a volt elnököt pártoló Muzulmán Testvériség támogatói és ellenfelei pedig sokszor összecsaptak az egyiptomi városok utcáin. Murszi hívei szerint az első demokratikusan választott elnököt puccsal távolították el a hatalomból, a hadsereg szerint azonban csak a nép akaratát teljesítették, amikor megbuktatták a politikust.

Az ideiglenes egyiptomi vezetés erőszakra és terrorista cselekedekre való felbujtással vádolja az iszlamista Muzulmán Testvériséget, amelynek már több száz tagját megölték, sok vezetőjét pedig börtönbe zárták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.