Pénteken ülnek tárgyalóasztalhoz Hongkongban

Akár 50 milliárd dolláros kár is keletkezhet a hongkongi tőzsdén.
Pénteken tartják meg a kormány és a demokráciapárti tüntetők közti tárgyalásokat Hongkongban. A tárgyalóasztalnál a „politikai reformok jogi megvalósításait" fogják megvitatni – mondta Lau Kong-wah államtitkár. A diáktüntetők általános és  szabad választásokat szeretnének, de Kína azt szeretné, ha a 2017-es választásokon csak abból a 2-3 jelöltből választhatnának majd, akiknek a személyéről a kínai törvényhozás augusztusi döntése értelmében egy 1200 fős, a helyi társadalmi rétegeket képviselő bizottság dönt.

A diákok egyik vezetője szerint a csoport korábban nagyon lelkes volt a tárgyalásokkal kapcsolatban, de később „mérgesek és csalódottak" voltak, mikor felröppentek a hírek, hogy a tárgyalások hatályát leszűkíthetik.

A tüntetőket egyébként egyre több bírálat éri a város üzleti életét irányító réteg részéről, az üzletemberek szerint ugyanis a demonstrációk már olyan régóta tartanak, hogy káros módon hatnak a mindennapi életre.

„Tudjuk, hogy kellemetlenséget okoztunk, de megvan rá az okunk. Reméljük, az emberek megértik" – mondta egy tüntető. 

Az áruházak eladásai 45 százalékkal estek vissza október első hetében ahhoz képest, hogy az Arany Hét nevű ünnepnap végéhez érkező vásárlási lázban mekkora forgalom szokott lenni – jelentette a Hongkongi Kiskereskedelmi Egyesület.

A hongkongi tőzsdén akár 50 milliárd dolláros kár is keletkezhet, a Világbank már figyelmeztetett, hogy a demonstrációk veszélyeztetik a helyi gazdaságot.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.