Péntek 13. Észak-Koreában: akkorát égtek, hogy tanulni sem tudtak belőle

Az az egy perc, amelyet Észak-Korea nagy hatótávolságú rakétája zuhanás előtt a levegőben töltött, még arra sem elég, hogy tanulságot vonjanak le belőle a program fejlesztésére nézvést. A rezsim kísérleti atomrobbantással kompenzálhat.

A kudarcot vallott pénteki rakétakísérlet miatt esett szégyenfoltot lemosandó Észak-Korea valószínűleg föld alatti kísérleti atomrobbantást fog végrehajtani a közeljövőben – írja szakértőkre hivatkozva az AP amerikai hírügynökség. Ahogy Ralph Cossa, a hawaii Csendes-óceáni Fórum intézet elnöke mondta, mivel a rakétakilövés és a műholdfelbocsátás a rezsim hatalmát lett volna hivatott jelképezni, a fiaskó után nincs is más lehetősége tekintélye valamelyes helyreállítására, mint előremenekülni, és megpróbálkozni a föld alatti kísérleti atomrobbantással.

Erre késő tavasszal Phenjan már sort is keríthet, dél-koreai műholdfelvételek tanúsága szerint ugyanis gőzerővel haladnak az alagútásási munkálatok Punggye-riben, ahol 2006-ban és 2009-ben már végrehajtottak egy-egy nukleáris kísérletet. Szöuli hírszerzési információk szerint a helyszíni munkálatok nyomán egymás után emelkednek ki a földből a murva- és homokhalmok, amint a fúró halad a hegy gyomra felé.

Bár az atomrobbantást valószínűleg akkor is végrehajtanák, ha a műholdfellövés sikerrel járt volna – 2006-ban és 2009-ben is egy nagy hatótávolságú rakéta indítása után jött a nukleáris kísérlet –, más út most nem is nagyon van a kommunista rezsim előtt. A pénteki kudarc évekre visszavetette a rakétaprogramot: az, hogy az Unha–3 mindössze egy perccel az indítás után lezuhant, arra sem hagyott elég időt, hogy az észak-koreai mérnökök kellő mennyiségű technikai adatot szedjenek össze a hibákról, és korrigálják a fejlesztést.

Ami Phenjan fegyverkezésével kapcsolatban riasztó, az egyébként nem is maga a kísérletek ténye – ha lesz is atomrobbantás, Észak-Korea a bevethető atomfegyver kifejlesztésétől még messze áll –, hanem hogy mennyit hajlandó áldozni értük. A rakétaindítás miatt a rezsim elbukott már egy 240 ezer tonnás amerikai élelmiszersegélyt, és minden bizonnyal új szankciók várnak rá az atomrobbantás után is. De ahogy a múltban, Phenjanra valószínűleg a jövőben sem fog hatni a fenyegetés: hiába hoz ugyanis az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélő vagy tiltó határozatot, Phenjan megy a maga feje után, tudva persze, hogy a BT-viták során számíthat egyedüli mérvadó szövetségese, Kína támogatására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.