Pentagon: Kína titkolja, mennyit költ fegyverekre

Kína szerint az Egyesült Államok rémeket lát, csak védekezésből fegyverkeznek, nem akarnak megtámadni senkit. Az USA szerint azonban Kína többet költ, mint kellene, ráadásul a világ legnagyobb kémhálózatát tartja fenn.

A Pentagon pénteken terjesztette a kongresszus elé éves jelentését a kínai fegyveres erőkről, és ebben kiemelte, hogy Kína rendkívül sokat költött modern rakétatechnológiára és kibernetikai háborús berendezésekre. Figyelmeztetett, hogy a kínai kémkedés Amerika gazdasági biztonságát fenyegeti.

Az amerikai védelmi minisztérium szerint Kína tavaly 180 milliárd dollárt költött fegyveres erői fejlesztésére, jóval többet, mint amennyit elismert, emellett a világ legnagyobb ipari kémhálózatát tartja fenn. David Helvey, a Pentagon illetékese nem mondta ki, hogy a gazdasági kémkedés mögött közvetlenül a kínai kormány áll, csak azt ismételgette, hogy a behatolók "Kínából vannak".

A kínai katonai költségvetés az idén 11,2 százalékkal, 670 milliárd jüanra nő Peking közlése szerint. A Pentagon 2011-es árak és árfolyamok elemzése alapján viszont arra a következtetésre jutott, hogy a teljes összeg valahol 120 és 180 milliárd dollár között volt tavaly.

A jelentést készítő elemzők úgy vélik, hogy a kínaiak már elkezdhették a munkát saját gyártmányú repülőgép-hordozójukon, amelyből a következő évtizedben többet is elő fognak állítani. Helvey ehhez hozzátette, hogy a kínai "lopakodó" repülőgépek is bevetésre készek lehetnek 2018-ra. A kínai tengeri hatalom erősödésének másik eleme egy hajók ellen kifejlesztett rakéta, amely fenyegetést jelenthet az amerikai haditengerészetre is.

Kína visszautasította a vádakat, szerintük az USA teljesen alaptalanul terjeszti a „kínai katonai veszély” elméletét. Csak védelemből fegyverkeznek, és nem akarnak megtámadni egy országot sem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.