Pentagon: Kína jóval többet költ fegyverkezésre

Tavaly több mint 145 milliárd dollárnyi összeget költött a kínai hadsereg fejlesztésekre – olyan programokra, mint a drónok (pilóta nélküli repülőgépek), hadihajók és távvezérlésű fegyverek modernizációja – állítja a Pentagon. Az Amerikai Védelmi Minisztérium által kiszámolt összeg - a 2013-as árakkal és árfolyamokkal számolva- 21 százalékkal haladja meg a Kína által hivatalosan bejelentett 119,5 milliárd dolláros kiadásokat. A Pentagon a Kongresszusnak benyújtott éves jelentésében részletezte a számokat.

A kínai számokat többek között a a számviteli adatok átláthatatlansága miatt nehéz megbecsülni – írja a Reuters.
Kínai Honvédelmi Minisztérium honlapján azt írta, hogy határozottan tagadja a Pentagon számait. Peking azt állítja, hogy a minden évben megjelenő „ Hadi és biztonsági fejlődés Kínában" című jelentés abszurd kritikája a kínai alapvető védekezésnek és hadseregfejlesztésnek. Hozzáteszi, hogy a kínai fenyegetés eltúlzott, ennél fogva egyáltalán nem helyénvaló.

Ami az amerikai jelentésben szereplő részletezést illeti, jelenleg értékeljük és később reagálunk majd rá, attól függően, ahogy a helyzet alakul – írja a kínai közlemény.

A jelentés Chuck Hagel, nemzetvédelmi miniszter nyilatkozata után napokkal került a médiába. A miniszter szokatlanul erős hangon bírálta Pekinget, azt állítván, hogy területi követelései miatt destabilizálódik a térség. Kína nem kíván osztozni Taiwannal, Brunei-jel, Vietnámmal, a Fülöp-szigetekkel és Malajziával a Dél-kínai-tengeren, továbbá Japánnal is területi vitája van a Kelet- kínai-tenger kapcsán.

A 96-oldalas jelentés szerint Kína az októberben a Filippínó-tengeren megindított Manőver 5 nevű fúró üzembe helyezésével bizonyosságot adott arra, hogy további lépésekre készülhet. A fúró a Pentagon szerint az eddigi legnagyobb, amit a kínai haditengerészet nyílt óceánon eddig bevetett.

Az amerikai- kínai konfliktust tovább élezi, hogy az USA múlt hónapban öt kínai katonát vádolt meg azzal, hogy amerikai nukleáris, fém és napenergiával foglalkozó cégek üzleti titkait lopták el.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.