Pekingnek nem tetszik a Fülöp-szigetek közeledése Japánhoz

Peking szerint a Fülöp-szigetek "kacérkodása" Japánnal nem segíti elő a térségi békét - erre a külügyminisztérium szóvivője Pekingben azután utalt, hogy Benigno Aquino Fülöp-szigeteki elnök Tokióban szorosabb biztonsági együttműködésről állapodott meg vendéglátójával, Abe Sindzó kormányfővel, s kölcsönösen támogatásukról biztosították egymást.

Aquino egynapos vizitje során kifejezte, támogatja Japánt abban, hogy feloldja az önmaga számára előírt korábbi korlátozást a kollektív önvédelemmel kapcsolatban, fejlessze haderejét és újraértelmezze az ország pacifista alkotmányát.

Emlékeztetett ugyan országa második világháború alatti szenvedésére, a japán megszállásra, de inkább azt hangsúlyozta, hogy a 20. század közepétől Manila és Tokió viszonyát "a bizalom és a szüntelen támogatás" jellemezte. Ő is, csakúgy, mint vendéglátója a joguralom elsődlegességét hangsúlyozta a regionális viták megoldásában.

A térségben uralkodó helyzet súlyosbodására tekintettel, mindkét ország szorosan egyeztet - jelentette ki Abe Sindzó egyértelműen jelezve, a Kínával tengeri területi vitában álló két ország közös kihívásként kezeli a nagy szomszéd erőfitogtatásként értelmezett időnkénti fellépését és határozottságát.

Amikor Abe tavaly júliusban Manilában járt, már ígéretet tett arra, hogy Japán segítséget nyújt a Fülöp-szigetek tengeri védelmi képességeinek javításához és felajánlott a parti őrség számára tíz őrhajót.

Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő arra szólította fel a Fülöp-szigeteket, hogy ne fokozza a tengeri viták okozta feszültséget, ne bonyolítsa tovább a helyzetet. Megerősítette, Peking e nézeteltéréseket kétoldalú tárgyalásokkal, a történelmi tények figyelembevételével, a nemzetközi jog alapján kívánja rendezni.

"Reméljük, hogy a szóban forgó országok együttműködése pozitív és előremutató elemekkel járul hozzá a térségbeli békéhez és stabilitáshoz, s nem ezzel ellenkező hatása lesz" - hangoztatta Hua. A kollektív önvédelem japán tilalmának feloldásával kapcsolatban kijelentette: a szigetország szomszédjainak és a nemzetközi közösségnek minden oka megvan arra, hogy szoros figyelemmel kísérje, Japán milyen fejlődési utat választ magának.

Szerdai lapjelentések szerint Abe és Aquino találkozójával egy időben közleményt adott ki a Kínával ugyancsak tengeri területi vitában álló Vietnam védelmi minisztériuma. Ebben tudatják, hogy Hanoi és Manila védelmi együttműködésének elmélyítése mellett döntött, ami kiterjed a védelmi iparra, a kiképzésre és a tengeri konfliktusok kezelésére. A megállapodásról a két ország vezérkari főnöke tárgyalt Hanoiban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.