Pekingi istentiszteleten járt Hillary

Istentiszteleten vett részt, majd nőjogi aktivistákkal találkozott vasárnap, pekingi látogatásának utolsó napján Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

A metodista Clinton az állami ellenőrzés alatt álló keresztény egyházhoz tartozó Haidan Christian Church-ben hallgatta meg az igehirdetést, miközben a rendőrség szigorú biztonsági intézkedéseket foganatosított a templom környékén.

Ezután az amerikai diplomácia vezetője több tucat nőjogi aktivistát fogadott az Egyesült Államok pekingi nagykövetségén, köztük jogászokat, környezetvédőket és orvosokat. Ez utóbbiak között volt a 82 éves Kao Jao-csie (Gao Yao-chie), aki korábban felhívta a figyelmet a kínai egészségügyi hatóságok nemtörődömségére, az egészségügyi intézmények elhanyagoltságára és az AIDS ebből eredő terjedésére; emiatt Peking megakadályozta külföldi utazásait.

Elutazása előtt tartott sajtókonferenciáján az amerikai külügyminiszter - akit szombaton fogadott Hu Csin-tao (Hu Jintao) államfő és Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök is - arra kérte Kínát, hogy továbbra is vásároljon amerikai kincstárjegyeket, hogy együtt próbáljanak kijutni a jelenlegi gazdasági válságból. "Szembe kell szállnunk növekvő eladósodásunkkal. Nem állna Kína érdekében, hogy ne tudjuk fellendíteni gazdaságunkat" - mondta Clinton, hangsúlyozva, hogy a világ első és harmadik legnagyobb gazdasága mennyire "összefonódott".

Hillary Clinton helyi idő szerint vasárnap délután elutazott Pekingből, befejezve ezzel ázsiai körútját. Az amerikai külügyminiszter előzőleg Japánban, Indonéziában és Dél-Koreában járt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.