Pekingben már készülnek a Tienanmen téri évfordulóra

A kínai hatóságok fokozott biztonsági intézkedésekkel készülnek az 1989-es Tienanmen téri diáklázadás leverésének 23. évfordulójára. A tüntetést Kínában még mindig ellenforradalmi lázadásnak tartják, és máig tabutéma.

Meg nem erősített hírügynökségi jelentések szerint a dél-kínai Fucsien (Fujian) tartomány székhelyén politikai aktivistákat vettek őrizetbe, míg Pekingben petíciójukkal a fővárosi panaszirodákat felkereső vidékiek közül "az érzékeny időszakra tekintettel" többeket buszra tettek és a vasútállomásra, illetve hazaküldtek. Más információk szerint az ismertebb emberjogi aktivisták lakhelye körül intenzívebbé vált a rendőrség jelenléte, egyes ügyvédeket ugyancsak figyelmeztettek, hogy maradjanak távol az esetleges megemlékezésektől.

Egy tengerentúli kínai ellenzéki weblap arra hívott fel, hogy a 23 évvel ezelőtti eseményeket elítélők június 3-án és 4-én vegyenek fekete ruhát, és jelenjenek meg nyilvános helyeken. A felhívás a kínai mikroblogokon gyorsan terjedt tovább. Hongkongi sajtójelentések szerint a különleges közigazgatási övezetben, a Victoria parkban az idén is megtartják az évfordulós gyertyás virrasztást.

Az 1989-es áldozatok szüleinek a Tienanmen téri anyák nevű szerveződése múlt heti közleményében követelte a ma még hivatalosan "ellenforradalmi lázadásnak" tartott, "politikai viharként" emlegetett tüntetés átértékelését. "Amíg a Tienanmen téri anyák léteznek, addig harcuk az igazságért nem fog megszűnni" – áll a dokumentumban, amelyet a csoport 121 tagja írt alá. A csoport 203 – a katonák által – megölt személyről gyűjtött össze adatokat, s korábban úgy tűnt, sikerrel kecsegtető tárgyalásokat folytatott a hatóságokkal a történtek kompenzációjáról. A politikai reformokat követelő, többségükben egyetemisták hat héten át tartó tüntetését, amely lényegében a főváros szívében található Tienanmen téren állandó – többezres – jelenlétet jelentett, 1989. június 3-án, illetve 4-én hajnalban verték le.

A mintegy két évtizeden át állítottakkal szemben a WikiLeaks kiszivárogtató portál által nyilvánosságra hozott amerikai diplomáciai sürgönyökből, a helyszínen tartózkodó diplomaták és riporterek visszaemlékezéseiből tavaly kiderült, a Tienanmen téren nem volt vérengzés. A tüntetőket a többségükben vidékről felvezényelt katonák a diákok ellen indított hajtóvadászat során a város más, külső részein lőtték le. Több katona életét vesztette.

A Tienanmen téri események a mai napig tabutéma a szárazföldi Kínában, miközben egy generáció nőtt fel úgy, hogy nem is tud róla. A tájékozottabbak, illetve akiknek személyes emlékük van a történtekről, arra számítanak, hogy egy napon az aktuális politikai vezetés szembenéz a múlttal, és pontos, történelmi értékeléssel a "helyére teszi" ezt a történelmi fejezetet is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.