Pekingbe küldi lehetséges kihívóját Obama

Két legyet üthet egy csapásra Barack Obama az új pekingi nagykövet kinevezésével.

Jon Huntsman, Utah állam kormányzója személyében nemcsak megfelelő külügyes háttérrel és mandarin nyelvismerettel rendelkező diplomatát jelölt szombaton a legfontosabbnak tartott misszióvezetői posztra, de lehetséges kihívóját is leszerelheti a 2012-es elnökválasztás előtt.

Akkor ugyanis lejár a republikánus politikus második kormányzói ciklusa, és nem választható újra. Washingtoni források viszont a legerősebb konzervatív jelöltnek tartják arra, hogy három és fél év múlva a Fehér Házat célozza be. Sőt David Plouffe, Obama vezető kampányembere szerint az egyetlen ilyen közülük.

A hétgyerekes családapa korábban mormon misszionáriusként tevékenykedett Tajvanon, és az idősebb George Bush elnöksége idején az USA szingapúri nagykövete is volt. Kinevezésével - a védelmi és a közlekedési miniszter után - újabb republikánus kap fontos megbízatást a demokrata elnöktől.

A január óta halogatott jelölés azt követően vált égetően aktuálissá, hogy a pekingi ügyvivő a héten megunta a dolgot, és bejelentette: júliustól nyugdíjba vonul. A Foreign Policy folyóirat blogja, a The Cable már a nagykövetség "lefejezéséről" cikkezett.

Eközben a Fehér Ház bejelentette Obama júliusi útját is; az elnök Moszkvában orosz kollégája, Dmitrij Medvegyev vendége lesz, majd az olaszországi G8-csúcsra, illetve Ghánába utazik tovább.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.