Peking Washingtont figyelmeztette a szigetvitában

Washington ügyeljen a szavaira és legyen óvatos a cselekedeteivel - figyelmeztette Peking az Egyesült Államok kormányát vasárnap, miután Hillary Clinton amerikai külügyminiszter kiállt amellett, hogy a vitatott hovatartozású Tiaojü(japánul Szenkaku)-szigetek a Kelet-kínai-tengeren japán fennhatóság alatt állnak.

Clinton a vendégével, Kisida Fumio japán külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján ehhez hozzátette: Washington - noha a szuverenitás kérdésében nem kíván állást foglalni - ellenez minden olyan egyoldalú lépést, amely aláássa a japán fennhatóságot. Az amerikai külügyminiszter „figyelmen kívül hagyta a tényeket", és „összekeveri a helyest a helytelennel” – hangoztatta Csin Kang kínai külügyi szóvivő. Egyúttal arra ösztönözte az Egyesült Államokat, hogy felelős hozzáállással kezelje a szigetvitát. Csin szerint az Egyesült Államok nem tagadhatja, hogy a kérdésben „történelmi felelősség” terheli; ezzel arra utalt, hogy Kína tiltakozása ellenére a II. világháborút követően Washington helyezte a szigeteket Japán fennhatósága alá. A szóvivő ismételten megerősítette, hogy a Tiaojü(japánul Szenkaku)-szigetek ősidők óta Kína területének szerves részét képezik, s a tagadhatatlan tényt történelmi feljegyzések és a nemzetközi törvények is igazolják. A Kína és Japán közti konfliktusra utalva Csin megjegyezte, hogy az állandósult feszültségért Peking a japán kormányt teszi felelőssé, mivel - mint mondta - „Japán ragaszkodott ahhoz a hibás lépéshez, hogy megvegyen néhányat a szigetek közül". Hozzátette: ez egy másik „vitathatatlan” tény.

Kína vasárnap a Hszinhua állami hírügynökségen keresztül kétmondatos hírben tudatta, hogy az állami óceánügyi hivatal három hajóból álló flottájával folytatja a felderítő jellegű őrjáratozást „Kína Tiaojü-szigeteinek területi vizein”. Az állami hírügynökség ugyancsak közölte a kínai hadsereg napilapjának vasárnapi hírét, miszerint a szárazföldi haderőhöz tartozó repülő egységeknél egyre több támadó harci helikoptert vonnak be a kiképzésbe. A szállítás helyett a jövőben a hangsúly a harcászati kiképzésen lesz, a „nem háborús katonai műveletek helyett” az „alapvető katonai akciókra” fognak összpontosítani. Ezek között szerepelnek "hosszú távú küldetések, nagyszabású tengeri műveletek, támadások összehangolása más egységekkel és nagyszabású légi hadműveletek" - írta a hadsereg lapja.

Megfigyelők szerint a jelentéssel Kína arra hívja fel nyomatékkal a figyelmet, hogy rendszerbe állította új, a közelmúltbeli csuhaji repülési és légiközlekedési kiállításon és vásáron első ízben bemutatott Z-10-es és Z-19-es könnyű harci helikoptereit, amelyek felszerelhetők precíziós levegő-föld, valamint levegő-levegő rakétákkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.