Peking üzent: Atommentes Koreai-félszigetet!

A KNDK fő támogatójának sem tetszik a phenjani politika.

Xi Jinping államfő pénteken megismételte Kína azon álláspontját, hogy a Koreai-félszigetnek atomfegyvermentesnek kell lennie – a Xinhua hírügynökség így számolt be a kínai elnök és Cso Rjong Ha helyettes marsall, a phenjani vezető, Kim Dzsong Un különmegbízottja találkozójáról. Xi hangsúlyozta, hogy a félsziget denuklearizálásának célját, illetve a béke és a stabilitás megőrzését, a viták tárgyalásos rendezésének elvét valamennyi érintett félnek el kell fogadnia, hiszen ez a régió népeinek közös vágya.

Cso – aki a Koreai Munkapárt politikai bizottsága elnökségének tagja, a koreai néphadsereg legfőbb politikai bizottságának igazgatója – szerdán érkezett Pekingbe. Ő a Kínába látogató legmagasabb rangú észak-koreai vezető azóta, hogy Phenjan megorrolt nagy szomszédjára és egyetlen támogatójára, mert az támogatta az ENSZ Biztonsági Tanácsában az Észak-Koreát elítélő határozatokat a februári újabb föld alatti atomkísérletet követően.

Cso válaszában azt mondta a kínai államfőnek: a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság kész az érintett felekkel munkálkodni azon, hogy a konzultációk és párbeszéd, így a hatoldalú tárgyalások keretében megfelelő megoldást találjanak a vitás kérésekre. Észak-Korea szándéka, hogy békés külső környezetet hozzon létre gazdasági fejlődéséhez, a lakosság életszínvonala javításához. Cso egyébként már csütörtökön a kínai állami televíziónak, a CCTV-nek is azt nyilatkozta, hogy a phenjani vezetés kész megfontolni Kína tanácsait, így javaslatát a tárgyalások felújítására a Koreai-félszigetről az érintett országokkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.