Peking távol tartaná Washingtont a dél-kínai-tengeri vitáktól

Kína továbbra sem szeretné, ha az Egyesült Államok közvetlenül bekapcsolódna a dél-kínai-tengeri területekkel kapcsolatos térségi vitákba - derült ki keddi kínai sajtójelentésekből, amelyekben Vang Ji kínai külügyminiszter és amerikai kollégája, John Kerry brunei találkozójáról számoltak be.

A Délkelet-Ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) külügyminiszteri szintű találkozóján és kapcsolódó konferenciáin részt vevő Vang Ji a kínai beszámolók szerint azt mondta partnerének, hogy a Dél-kínai-tenger kérdése nem szabad, hogy kettejük ügye legyen. Vang a Hszinhua hírügynökség szerint egyúttal arra sürgette az Egyesült Államokat, hogy az olyan érzékeny kérdésekkel, mint Tajvan, Tibet, Hszincsiang és más területek, bánjon óvatosan.

John Kerry annak a magatartási kódexnek a részletes kidolgozására hívott fel, amely félkész állapotban az ASEAN és Kína tárgyalóasztalán van, s amelyről a legközelebb szeptemberben újabb fordulót tartanak. Kerry megjegyezte, hogy országa csendes-óceáni nemzetként a térségben érdekelt a béke és stabilitás fenntartásában, a nemzetközi jog tiszteletben tartásában, az akadálymentes, törvényes kereskedelemben és a szabad hajózásban. A kínai külügyminiszter azt közölte, hogy Kína kész az ASEAN-tagországokkal a viták rendezését elősegítő tárgyalások, illetve a kódex közös szövegezésének folytatására.

A külügyminiszteri találkozón a Fülöp-szigetek vezető diplomatája Albert Del Rosario a Dél-kínai-tenger militarizálódásával kapcsolatos súlyos aggodalmának adott hangot, s Kínát erős katonai jelenléttel vádolta meg. Úgy vélte, a kínai hajók nagyszámú jelenléte veszélyezteti a térség békéjét és stabilitását szolgáló erőfeszítéseket. A kínai külügyminisztérium szóvivője útján visszautasította a manilai vádat és a két ország közötti konkrét területi vitákra utalóan ismételten leszögezte, hogy Kína vitathatatlan szuverenitással rendelkezik a Nansa-(Spratly-)szigetek és környező vizeik felett. Ezt meg is védi - tette hozzá.

Az ASEAN tíz tagországából Kínának néggyel van tengeri területi vitája, közülük a Fülöp-szigetek a legharciasabb. Vietnam, Malajzia és Brunei kisebb részben érdekelt a kérdésben, és ennek megfelelően diplomáciai aktivitásuk is szerényebb.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.