Peking óvja Párizst a dalai lámától

Kína figyelmeztette csütörtökön Franciaországot, hogy az európai ország fővárosa ne adományozzon díszpolgári címet a dalai lámának. Kétséges, hogy Hu Csin-tao kínai elnök ezután eleget tesz-e francia kollégája meghívásának.

A tibeti buddhisták indiai száműzetésben élő szellemi vezetője a jövő hónap elején veheti át a kitüntetést Párizsban  Bertrand Delanoe szocialista polgármestertől: június 6. és 8. között  várják a francia fővárosba.

– Párizs városa tavaly úgy döntött, hogy úgynevezett díszpolgárrá  avatja a dalai lámát, s ez nagyon feldühítette a kínai  népet - fogalmazott Ma Csao-hszü (Ma Zhaoxu) külügyi szóvivő a tárca  szokásos heti tájékoztatóján. – Követeljük, hogy a párizsi  városvezetés szüntessen be minden olyan cselekedetet, amellyel  beavatkozik Kína belügyeibe, s ne kövesse el újra meg újra ugyanazt  a hibát Tibet ügyében.”

Ezzel arra utalt, hogy Kína és Franciaország éppen a múlt hónapban  vetett véget közel négy hónapos mosolyszünetnek, amelyet az  váltott ki, hogy Nicolas Sarkozy francia elnök decemberben  találkozott a tibeti vezetővel. Peking erélyesen tiltakozott a találkozó létrejötte ellen. Az ezzel kapcsolatos nézeteltéréseket Nicolas Sarkozy francia és Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök személyes találkozón rendezte az áprilisi londoni G20-csúcson. Három héttel később az Élysée-palota jelezte, Sarkozy Párizsba invitálja kollégáját, aki a pekingi válasz szerint szívesen eleget is tesz a meghívásnak, igaz, ennek időpontját nem rögzítették.

Kínában reakciósként tekintenek a dalai lámára, a kínai vezetés  szerint a tibeti elöljáró a himalájai területnek – a Kínai  Népköztársaság területe egynegyedének – az elszakítására törekszik. A Nobel-békedíj 1989-es kitüntetettje tagadja ezt, mondván, hogy csak a tibetiek jogainak bővítését, a szélesebb autonómiát követeli.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.