Peking csitítja a két Koreát

Mindezt úgy, hogy a kínai-japán-dél-koreai csúcs utáni sajtótájékoztatón Ven Csia-pao kínai miniszterelnök ki sem mondta Észak-Korea nevét. A hallgatásból úgy tűnik, Peking nem járulna hozzá a Kim Dzsong Il rezsimje elleni BT-szankciókhoz.

Észak- és Dél-Korea konfrontációjának elkerülését, a Korea-félszigeten kialakult feszültség enyhítését sürgette vasárnap Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő.

Ven Csia-pao a hét végén Ri Mjong Bak dél-koreai elnökkel és Hatojama Jukio japán kormányfővel tartott hármas csúcstalálkozót a dél-koreai Csedzsu szigetén, elsősorban gazdasági kérdésekről, s ezt követően vasárnap tartott sajtóértekezletén érintette a Cshonan-incidenst.

Szöul az észak-koreai hatóságokat teszi felelőssé a Cshonan korvett március végén a Sárga-tengeren történt elsüllyedéséért, amelyet szakértői vizsgálat szerint egy észak-koreai torpedó okozott. Az elsüllyedt hadihajóval 46 tengerész veszett a hullámsírba. Észak-Korea újra és újra cáfolta a hajó megtámadását. Vasárnap tízezrek vonultak fel Phenjan belvárosában, hogy elítéljék Dél-Koreát és az Egyesült Államokat. Tapsolva vagy öklüket rázva a tüntetők Dél-Korea-ellenes jelszavakat skandáltak.

Ven a közös sajtóértekezleten hangoztatta: Kína a térség békéje és stabilitása érdekében tevékenykedik, hogy fel lehessen számolni a Cshonan-incidens teremtette feszültséget. Kína, amely Észak-Korea legnagyobb kereskedelmi partnere, és az 1950-53-as koreai háborúban az északiak oldalán szállt harcba, nem volt hajlandó nyilvánosan csatlakozni a Phenjant elítélők táborához, mondván, még nem fejezte be a bizonyítékok elemzését. A kínai miniszterelnök most sem említette meg Észak-Korea nevét, és nem tett semmiféle utalást sem arra, hogy Kína hajlandó-e beleegyezni abba, hogy a Biztonsági Tanács elítélje vagy megbüntesse Phenjant.

Ri Mjong Bak ugyanakkor azt kérte, hogy a három ország - Dél-Korea, Kína és Japán - folytasson bölcs együttműködést az incidens kapcsán, s ezzel egyetértett Hatojama Jukio is. A japán kormányfő azt emelte ki, hogy egyetértés volt a hármas csúcson abban, hogy a válság megoldása Észak-Koreával kulcsfontosságú a térség stabilitása szempontjából.

A kínai kormányfő vasárnap Japánba utazott tovább háromnapos látogatásra. Japán kollégájával Tokióban a kétoldalú kapcsolatok helyzetének áttekintése mellett megvitatják a nukleáris leszereléssel és az atomfegyverek elterjedésének megakadályozásával kapcsolatos kérdéséket.

Japán és Kína a világ második, illetve harmadik legnagyobb gazdasági hatalma az Egyesült Államok mögött. Japán, Kína és Dél-Korea adja a világ gazdasági közel 20 százalékát, így a Koreai-félsziget instabilitása súlyos következményekkel járhat a világgazdaság egészére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.