Peking nem kér a The New York Timesból

El kellett hagynia Kínát hétfőn a The New York Times tudósítójának, mert a hatóságok nem hosszabbították meg tartózkodási engedélyét.

El kellett hagynia Kínát hétfőn a The New York Times tudósítójának, mert a hatóságok nem hosszabbították meg tartózkodási engedélyét - közölte az amerikai lap kedden.

Chris Buckley (45) ausztrál állampolgár több mint egy évtizede tudósított Kínából és lapja a pekingi hatóságok bosszújára gyanakszik. A The New York Times ugyanis leleplező cikkeket közölt a kínai politikai vezetők közeli rokonainak homályos üzleti kapcsolatairól.

A lap tavaly március óta hasztalan kéri pekingi irodája kiszemelt vezetője, Philip Pan akkreditációját, amit szintén összefüggésbe hoznak azzal, hogy a hatóságok így akarnak nyomást gyakorolni a külföldi újságírókra, hogy kerüljék a vezetés számára kényes témákat. "Korrupcióról kimerítően beszámolnak Kínában, de a magas rangú vezetőket érinthetetlennek tekintik" - írja a lap.

"Az akkreditáció meghosszabbításának megtagadása gyakorlatilag felér a kiutasítással" - nyilatkozta az ügyről egy nyugati diplomata.

Buckley vízumproblémája azért keltett meglepetést, mert a Ven Csia-pao kormányfő családjának anyagi ügyeiről közölt leleplezések szerzőjének, David Barbozának "simán" megújították vízumát. Tény viszont, hogy még a cikk megjelenésének napján Kínában blokkolták az újság angol és új, kínai nyelvű honlapját.

A Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) New York-i szervezet aggasztónak tartja a pekingi hatóságok nyomásgyakorlását. Ázsiai részlegének igazgatója, Bob Dietz utalt arra, hogy az al-Dzsazíra arab hírtelevízió amerikai újságíróját 2012 májusában kiutasították, amelyre 14 esztendeje nem volt példa és ami szintén a kínai megfélemlítési kampányba illeszkedik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.