Peking katonai díszszemlére hívja Putyint

A japán megszállók elleni háborúban aratott győzelem alkalmából rendkívüli katonai díszszemlét tartanak majd a kínai fővárosban. Ez lesz az első olyan parádé, amelyet Hszi Csin-ping elnöksége alatt rendeznek meg - jelentette a Zsenmin Zsipao központi kínai pártlap híre nyomán a kínai média kedden.
A szeptemberi eseményre hírek szerint először fognak meghívni külföldi vezetőket, akik közül név szerint eddig egyedül Vlagyimir Putyin orosz elnököt említették - írja a hirado.hu.

A pártlap közösségi média platformján közölt cikk szerint a felvonulás az ország katonai erejét lesz hivatott demonstrálni, azt, hogy Kína sosem fogja megengedni Japánnak a háború utáni rendben Kína érdekeinek veszélyeztetését.

"A hadsereg morálját és fegyverzetét bemutató esemény fokozni fogja a kínai emberek büszkeségét és önbizalmát" - jegyezte meg a szerző. Hozzáfűzte, mindez üzenet lesz a korrupt hivatalnokoknak is, hogy a hadsereg a (kommunista) párt fegyelmi szerveivel és az igazságüggyel együtt "a párt és a nép kezében van".

Kínában katonai díszszemlékkel ünnepelték az új Kína kikiáltásának évfordulóit 1949 és 1959 között. 1960-ban a Kommunista Párt központi bizottsága és az államtanács, vagyis a kormány úgy döntött, hogy kisebb megemlékezéseket tart ötévente és nagyobbat - katonai parádéval - 10 évente.

A kulturális forradalom (1966-1977) idején nem voltak díszszemlék Pekingben, majd 24 év után, a 35. nemzeti ünnepen - Teng Hsziao-ping néhai kínai vezető javaslatára - ismét katonai járművek vonultak fel a fővárosi Csang-an sugárúton. 1999-ben és 2009-ben Csiang Cö-ming, majd Hu Csin-tao pártfőtitkársága idején szintén nagyszabású seregszemlét tartottak Peking belvárosában.

A China Daily című napilap összeállításában emlékeztet rá, hogy az effajta parádék bevettek a világ más országaiban is. Tavaly júniusban például Franciaország tartott ilyet a D-nap 70. évfordulóján, s meghívták rá az Egyesült Államok, Oroszország és az Egyesült Királyság vezetőit is. A lap emlékeztet rá, hogy Moszkva gyakran tart díszszemlét a Vörös téren.

A China Daily külön kommentárt is szentelt a témának, és igyekezett előre kifogni a szelet a vitorlából azt magyarázva, hogy Kína haderejének felvonultatásával nem Japán megszégyenítésére készül, s nem is a feszültséget kívánja fokozni. Ez csak egyike lesz az antifasiszta háború keleti hadszínterein történtekre emlékezés eseményeinek - jegyezte meg.

A lap utal rá, az 1937 és 1945 közötti japán agresszió nyolcéves időszakában körülbelül 30 millióan haltak meg Kínában. A kínai ellenállás lekötötte a japán haderő egy jelentős részét, s ezzel elősegítette a világháborúban aratott győzelmet. A megemlékezéssel arra szeretnék emlékeztetni a világot, hogy legyen éber és ismerje fel a jeleket, amelyek veszélyeztetik a békéjét - fejti ki a China Daily.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.