Pedofíliával gyanúsítanak egy perui püspököt

Gabino Miranda püspököt, a perui egyházi ifjúsági bizottságának vezetőjét eltávolíttatta posztjáról Ferenc pápa, tanújelét adva annak, hogy zéró toleranciát hirdetett a papok által elkövetett nemi visszaélésekkel szemben.

Az 53 éves Miranda a második püspök, akit a Vatikán az utóbbi időben eltávolított helyéről azzal a gyanúval, hogy kiskorúakat bántalmazott szexuálisan. Az érsekség szóvivője megerősítette a püspök eltávolítását. Elmondta, hogy Miranda már júliusban eltávozott, de az okokról részleteket nem közölt.

Miranda közeli barátja Juan Ciprianinak, Lima érsekének, mindketten az Opus Dei tagjai.

A helyi ügyészi iroda pénteki közleménye szerint a nyomozást megindították Miranda ügyében, de arra nem utaltak, hogy mivel gyanúsítják. Azt, hogy nemi visszaélésekről van szó, Luis Bambaren nyugdíjba vonult püspök említette meg. Cipriani szombati rádióinterjúban nemtetszését fejezte ki Bambaren állításaival kapcsolatban. Bambaren, illetve a Vatikán hivatalosan nem kommentálta az AP-nek az esetet.

Az Opus Dei pénteken azt közölte, Miranda tagadja az ellene felhozott vádakat, és kijelentette azt is, hogy nem sokat tudnak az ügyről.

A Vatikán a múlt hónapban bejelentette, visszahívta a Dominikai Köztársaságba akkreditált pápai nunciusát, Jozef Wesolowski, akit szintén pedofíliával vádoltak meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.