Pedofilbotrányba keveredett az egykori brit kormányfő

Gyermekmolesztálási üggyel hozták összefüggésbe Edward Heath néhai konzervatív brit kormányfőt.

A rendőrség elleni panaszok ügyében illetékes független bizottság (IPCC) hétfőn közölte, hogy vizsgálatot indít annak kiderítésére, megfelelően kezelte-e a wiltshire-i rendőrség az 1990-es évekbeli ügyet, amelyben állítólag kiskorúak szexuális zaklatásával hozták összefüggésbe Nagy-Britannia korábbi miniszterelnökét. 

Az IPCC szerint felmerült a gyanú, hogy a politikus érintettsége miatt a hatóság ejtette az ügyet.

A testület azt követően döntött a vizsgálat mellett, hogy egy nyugalmazott rendőrtiszt panaszt tett a wiltshire-i rendőrségnél.

Sir Edward Heath 2005-ben hunyt el salisburyi otthonában, 89 éves volt. Sokáig élt ott, ezért a wiltshire-i rendőrség arra kérte a környékbelieket, hogy ha rendelkeznek érdemi információval, amely segíthetné a nyomozást, álljanak elő vele. Az esetleges áldozatok jelentkezését is várják. "Néhányan talán soha nem beszéltek az őket ért bántalmazásról, de arra buzdítjuk őket, hogy lépjenek kapcsolatba velünk, és ne szenvedjenek tovább csendben" - írta közleményében a hatóság.

Edward Heath 1970 és 1974 között volt Nagy-Britannia kormányfője. A szigetország az ő miniszterelnöksége idején, 1973. január 1-jén csatlakozott az Európai Unió elődszervezetéhez, az Európai Gazdasági Közösséghez. A Konzervatív Párt éléről tíz év után Margaret Thatcher taszította le 1975-ben, ezt soha nem tudta neki megbocsátani, ezért később nem vállalt szerepet a Thatcher-kormányban. Szerzőként is sikeres volt, műgyűjtőként és vitorlázóként is számon tartották.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.