Pedofil katona a törvény előtt

A brit hadsereg közlegénye bűnösnek vallotta magát szexuális visszaélések vádjában. Bajtársa a rasszizmust ismerte be.

Bűnösnek vallotta magát két brit katona is abban a németországi perben, amelyet az afganisztáni szolgálatuk alatt elkövetett különféle visszaélések miatt indítottak ellenük – írja a BBC.

A közlegényt és a tizedest a családjuk és ő maguk védelmében a nyilvánosságra került periratok csak X és Y néven említik. X ellen szexuális molesztálás a vád, és a közlegény bűnösnek is vallotta magát az ügyben, elismerve, hogy afganisztáni szolgálata alatt, 2011 decemberében egyszer egy afgán kisfiút ragadott meg és kényszerített az „érints meg azon a különleges helyen” felszólítással arra, hogy lágyékát simogassa. X beszélt arról is, hogy 2011 októbere és 2012 januárja között egy másik afgán gyereket is molesztált. Ami a bajtársát, Y tizedest illeti, ő rasszizmus miatt áll a Németországban felállított brit haditörvényszék előtt; ahogy az ő bűnvallomása szól, egyszer részt vett egy akcióban, amelyben egy afgán férfit arra kényszerített, hogy egy „Hülye paki” feliratú táblával a nyakában álljon fényképezőgép elé.

X és Y járőrparancsnokát, Z közlegényt tisztázták a vád alól, hogy a Helmand tartományban szolgáló egység vezetőjeként meg kellett volna akadályoznia a visszaéléseket. A katonai ügyész, Jane England alezredes szerint az ő felelősségre vonása a közlegény és a tizedes bűnvallomása fényében már nem számít közérdeknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.