Pedagógussztrájk Kolumbiában

Kilencmillió kolumbiai diák második hete otthon van a pedagógusok béremelési sztrájkja miatt. A hétvégén újabb tárgyalási forduló zajlott a kormány – így az oktatási és a munkaügyi minisztérium –, illetve a az oktatók szakszervezeti tömörülése, a Fecode között, amely 300 ezer tagot képvisel.

Ma reggel folytatták az egyeztetéseket, ám ha ezúttal sem sikerül megállapodásra jutni, akkor a Fecode holnapra nagyszabású utcai felvonulásokat helyezett kilátásba. A múlt héten csupán a fővárosban, Bogotában húszezer pedagógus vett részt ilyen demonstráción, ám országszerte voltak hasonló megmozdulások.

A kormány adatai szerint a kolumbiai pedagógusok kapják a negyedik legmagasabb fizetést Dél-Amerikában, ahol Chile, Argentína és Venezuela előzi meg őket. Ezeket az adatokat a sztrájkolók megkérdőjelezik. Az elmúlt napok egyeztetései során az álláspontok közeledtek, amennyiben a Fecode az elkövetkező négy évre kért 28 százalékos béremelési követelését 16 százalékra csökkentette, míg a kormány 10 százalékról 12-re emelte az ajánlatát. Ezt erősítette meg tegnap Juan Manuel Santos elnök is. (Az infláció idén áprilisban 4,4 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit – az Analisis bogotai kutatóintézet adata szerint.)

Vita van a munkakörülmények javítását, így a kötelező óraszámot, illetve a pedagógusok egyes csoportjainak átsorolását illetően is. A tanárok nagyobb keretet kérnek az infrastruktúra fejlesztésére, a diákok utaztatására és a közétkeztetésre is. A kormány főleg a pedagógusok átsorolását és az óraszám megváltoztatását ellenzi, mondván, hogy a legutóbbi 2002-ben kötött értékelési megállapodás módosítása az oktatás minőségének romlását idézné elő, márpedig kitűzött cél, hogy 2025-re Kolumbiában legyen a legjobb a közoktatás szintje Dél-Amerikában.

Santos elnök hétfőn a tanárokat a sztrájk beszüntetésére szólította fel, hogy az iskolások visszatérhessenek a tantermekbe, hiszen „szent az oktatáshoz való joguk”. A kolumbiai média konzervatív része, így az El Heraldo is főleg olyan dolgozó szülőket szólaltatott meg, akiknek súlyos problémát okoz az otthon maradt gyerekek felügyelete, beleértve étkeztetésük megoldása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.