Paul Lendvai a szlovák-magyar viszonyról

Futballháború Közép-Európában? címmel közölte Paul Lendvai jegyzetét a feszültté vált magyar-szlovák viszonyról a Der Standard című osztrák liberális lap csütörtöki számában.

Az utóbbi napok eseményeire visszautalva a magyar származású, neves ausztriai publicista Ján Slotáról, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) "féktelen magyarellenes jelszavakat" hangoztató elnökéről megjegyezte, hogy uszító kijelentéseivel minden más politikusnál jobban mérgezte a légkört, egyúttal ösztönző erőt adott a magyar jobboldali szélsőségeseknek.

A másik oldalon viszont ott van a magyar nácikéra emlékeztető fekete egyenruhát viselő jobboldali-radikális gárda. Az ő felvonulásai és a trianoni békeszerződés revízióját követelő transzparensei felébresztik a szlovákokban a dél-szlovákiai területek esetleges újbóli elvesztése miatti "ősi félelmet". Ami aztán arra sarkallja a baloldali-populista Fico kormányfőt és a jobboldali-konzervatív Gasparovic elnököt, hogy eltűrjék a nacionalista indulatokat.

A kommentátor teljességgel értelmetlennek minősíti a nacionalisták által kölcsönösen gerjesztett feszültséget egy "határok nélküli", az Európai Unióhoz csatlakozott Közép-Európában. Nyíltan ki kell jelenteni, hogy a magyar szélsőségesek provokációi ellenére a két állam közötti viszony megromlásáért nem a budapesti kormányt terheli a felelősség - húzta alá Lendvai. - Szlovák partnereikkel ellentétben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Göncz Kinga külügyminiszter folyamatosan felemelte a szavát a mindkét oldalon tapasztalható provokációk ellen, illetve a megbékülés mellett, egyszersmind bátran, fenntartások nélkül elítélte az odahaza megjelenő idegenellenes és antiszemita megnyilvánulásokat.

A Kurier című független osztrák lap mosonmagyaróvári riportjában egyebek között azt írta: az északi szomszédból érkező törzsvásárlóknak azt kellett tapasztalniuk az utóbbi napokban, hogy már nem látják őket olyan szívesen, mint azelőtt. A tudósítás szerzője beszámolt a Jobbik által a határátkelőknél szervezett útlezárásról, és megemlítette azt is, hogy a magyar szélsőségesek a szlovák termékek bojkottjára szólítottak fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.