Paul Lendvai: Uszítás Magyarországon

Uszítás Magyarországon címmel közölt vendégkommentárt a Der Standard című osztrák lap csütörtöki számában Paul Lendvai Ausztriában élő újságíró, publicista.

Valami szokatlan történik ezekben a napokban Magyarországon - írta Lendvai a liberális napilapban. Kiváló művészek és tudósok lépnek fel belföldön és külföldön a tolerancia, a véleményszabadság és az emberi értékek védelmezőiként. Elítélik a nacionalista, antiszemita és romaellenes hangulatkeltést is - fogalmazott.

A kezdetet - írta - Schiff András aggódó olvasói levele jelentette a Washington Postban. Schiffet azonnal megtámadta Bayer Zsolt, a Fidesz alapító tagja, Orbán Viktor barátja, és a Tanácsköztársaság tömeggyilkosaihoz hasonlította - fogalmazott Bayernek januárban a Magyar Hírlapban megjelent egyik cikkére utalva. Lendvai kommentárjában idézett Bayer cikkéből: „várta őket Ausztria és annak hülye kancellárja, Renner, s még hülyébb államtitkára, Bauer. Ez a két bolsevikrajongó tárt karokkal várta a népbiztosokat, a gyilkosokat, előre megadva nekik a menedékjogot”. Ez az idézet - írta Lendvai - „sejtetni engedi a Magyar Hírlap azon sztárkolumnistájának szellemi színvonalát, aki már 2008 márciusában - Esterházy Péter szavaival - az utóbbi évek messze legundorítóbb cikkét írta”.

Ezután a híres karmester, Fischer Ádám vette fel a kesztyűt - folytatódott a cikk. A következőkben a szerző felidézte többek között Fischer Ádám, Konrád György, Tarr Béla és mások Európai Bizottsághoz intézett petícióját, és Fischer Ivánnak a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott január 27-i interjúját. Utóbbi a nacionalista demagógiára és a demokrácia leépítésére figyelmeztetett az interjúban, s „postafordultával megkapta a választ; zenekarának támogatását indoklás nélkül 17 százalékkal csökkentették” - írta Lendvai.

Heller Ágnes, Radnóti Sándor, Vajda Mihály és más nemzetközileg elismert filozófusok sajtókampány céltáblái lettek - fogalmazott. "A Nemzeti Színház rendkívül tehetséges igazgatóját, Alföldi Róbertet, állítólag szintén le fogják váltani" - írta, felidézve, hogy Alföldit "meleg hazaárulónak" nevezték.

A kormánypárt kétharmados többsége fényében érvényes az, amit Elias Canetti írt Tömeg és hatalom című művében: az uszító tömeg gyors növekedésének egyik fontos oka tettük veszélytelensége - írta Paul Lendvai.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.