Paul Lendvai: „A bűnt a németekre és nyilasokra kenik”

A Szabadság térre tervezett, az 1944-es német megszállás áldozataira emlékező emlékművel az Orbán-kormány a 600 ezer magyar zsidó elpusztításáért a bűnt kizárólag a németekre és a nyilasokra keni – írja Paul Lendvai magyar származású osztrák publicista a Der Standard című bécsi lap keddi számában megjelenő kommentárjában.

Lendvai a Sturm um ein Denkmal (Vihar egy emlékmű körül) című cikkében felidézi, hogy 1944 márciusában Magyarországon a lakosság jelentős része barátságosan fogadta a németeket. S nem a kis létszámú SS-Sonderkommando, hanem a Horthy-rendszer tökéletesen működő csendőrsége és rendőrsége szervezte meg, hogy ötven nap leforgása alatt 437 ezer embert deportáltak Auschwitzba.

Majd idézi Márai Sándort, aki Naplójában azt írta: „Az ország elmerült a bűnben. Hírét, becsületét nemzedékek sem tudják visszaszerezni. S még csak azt sem mondhatjuk, hogy mindezt végső, idegen kényszer alatt cselekedtük; a kényszer itt volt, de készségesen és spontán hozzájárult az ország népe ahhoz, hogy a gyalázatból történelmi felelősség legyen.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.