Patthelyzet a választások hosszú éjszakáján

Fej fej melletti versenyt hozott a vasárnapi alsó-szászországi választás Németországban.

A választás tétje túlnőtt a tartomány határain, a legtöbb elemző egyfajta előrejelzésként értelmezte a szeptemberi szövetségi választások előtt: ha a választók megerősítik a CDU-FDP koalíciót, akkor az mindenképpen lélektani előnyt jelenthet Angela Merkel számára. Ha az SPD és a zöldek győznek, akkor kézzelfogható előnyhöz jutnak, mert megváltozik a felsőház (Bundesrat) összetétele, és immár a baloldali pártok kerülnek túlsúlyba.

Jelenleg teljes a patthelyzet, sem a CDU-FDP, sem az SPD-Zöld szövetség nem szerezte meg a többséget. Bár a kereszténydemokraták (CDU) továbbra is a nyolcmilliós tartomány legnagyobb pártja maradt, meglepetésre hat százalékot vesztített a támogatotságából. Kezdetben mégis úgy tűnt, hogy a CDU fellélegezhet, mert a koalíciós FDP minden előzetes riogatás ellenére nemcsak bekerült a tartományi parlamentbe, hanem közel 10 százalékot szerzett. A szociáldemokraták és a Zöldek jól hajráztak, és egyes számítások szerint végül egyetlen mandátumal meg is előzhetik a kormánykoalíciót. David McAllister, az eddigi miniszterelnök este már nem zárta ki, hogy nagykoalíciós ajánlatot tesz a szocdemeknek.  A kis pártok (a Baloldal és a Kalózok) nem lépték át az ötszázalékos küszöböt.

Az eredményt minden párt elemzi majd: az SPD-ben heves viták dúlnak arról, hogy vajon esélyes kancellárjelölt-e még a korábban szerencsétlen elszólásaival vitákat kavaró Peer Steinbrück. Állítólag a hétvégén négyszemközti beszélgetésre került sor közte és Sigmar Gabriel pártelnök között, de a szocdemek főtitkára a választások után sietett leszögezni: a párt és ő is támogatja a kancellárjelöltet. Az FDP jó eredménye megerősítheti tisztségében Philipp Rösler pártelnököt, akit az utóbbi időben egyre nyíltabban fúrtak a párttársai, egyszersmind megnyugtathatja a kereszténydemokratákat is, hogy ősszel szövetségi szinten is folytatható a koalíció.

A szociáldemokratákon ezúttal az sem segített, hogy  alsó-szászországi pártlistájukat egy ismerős név is megjelent: a 12. helyen indult ugyanis Doris Schröder-Köpf, az egykori kancellár, Gerhard Schröder felesége – választókerületében ugyan vesztett, de listáról csaknem biztosan bekerül a tartományi parlamentbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.