Patakokban folyt az orosz vodka a melegjogok miatt

Patakokban folyt az orosz vodka tegnap New York egyik utcáján. Melegjogi aktivisták így tiltakoztak a homoszexuálisokat diszkrimináló orosz törvények ellen, miközben USA-szerte egyre több melegbár bojkottálja az orosz vodkamárkákat.

„Orosz vodka: gyűlölettel keverve” – ilyen feliratú táblákat hordoztak azok a melegjogi aktivisták, akik tegnap New Yorkban az orosz nagykövetség előtt locsoltak szét több üveg orosz vodkát, hogy így tiltakozzanak a homoszexuálisokat sújtó orosz törvények miatt. Mindeközben egyre több melegbár tulajdonosa száműzi az orosz vodkát szórakozóhelye kínálatából.

A vodkabojkottot múlt héten hirdette meg a Seattle-ben élő Dan Savage aktivista és szexuális tanácsadó válaszul a melegeket érő erőszakra és a homoszexuálisokat diszkrimináló orosz törvényekre. Állítólag San Franciscótól New Yorkig több meleg szórakozóhelyen már kiiktattak több orosz vodkamárkát is a kínálatból. A legnagyobb chicagói melegbár, a Sidetrack tulaja a Sztolicsnaja vodkát bojkottálta, és nagyon bízik abban, hogy lesz eredménye az akciónak. Egy New York-i bár tulaja pedig a Reutersnak elmondta, hogy a környéken szinte minden meleg bár csatlakozott az akcióhoz, sőt, ő már meg is kért több márkát, például az Absolut vodkát előállító céget, hogy próbáljanak meg a Sztolicsnajához hasonló vodkát szállítani. Ezt ugyanis a vendégek nagyon szerették.

A bojkott elsősorban erre a márkára irányul, habár a cég állítása szerint támogatja a melegjogokat. A vodkát előállító cég tulajdonosa, a SPI Group vezérigazgatója Savage felhívása után egy nappal elhatárolódott a Kreml politikájától, és hangsúlyozta, hogy az orosz államnak nincs tulajdonrésze a luxembourgi székhelyű vállalatban. A cég ráadásul „mindig is buzgó támogatója és barátja volt az LMBT-közösségnek”, és köszöni, hogy „ez a közösség a Sztolicsnaját preferálja.” A San Francisco-i Moby Dick tulajdonosa ezek után közölte is, hogy ugyan csatlakoztak a bojkotthoz, de mióta kiderült, hogy a cég régi pártfogója a melegeknek, újra szolgálnak fel "Sztolit".

A melegek elleni erőszakhullám példája volt Oroszországban egy májusi eset, amikor egy 23 éves fiatalembert azután kínoztak és öltek meg brutálisan ivócimborái, hogy bevallotta, meleg. Júniusban Vlagyimir Putyin elnök aláírta a „melegpropagandát” betiltó törvényt, ami az ellenzők szerint gyakorlatilag lehetetlenné tesz mindenféle melegjogi tüntetést, illetve büntethetővé válnak azok, akik támogatásukat fejezik ki a melegek felé. Megtiltották azt is, hogy külföldi azonos nemű párok orosz gyerekeket fogadhassanak örökbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.