Passau: mélybarna múlt

A szélsőjobboldali NPD betiltását sürgeti a bajor CSU a passaui rendőrfőnök elleni gyilkossági kísérlet nyomán. Az először elfogott gyanúsítottakról kiderült: ártatlanok.

Még mindig üldözik a hatóságok passaui rendőr-főnököt megkéselő ismeretlen tettest. A német politika változatlanul erősen hajlik arra, hogy az elkövető nagy valószínűséggel a neonáci körökhöz tartozik. A Németországban óriási közfelháborodást kiváltó bűncselekmény nyomán újult erővel lángolt fel a vita arról, hogy a két keleti tartomány parlamentjébe már bekerült, de nyugati gyökerű NPD betiltása használna-e a szélsőjobboldal elleni küzdelemnek.

A bajor rendőrségnek a nulláról kell indítania az Alois Mannichl passaui rendőrfőnököt a hétvégén leszúró tettes után kezdett hajszáját. Hétfőn ugyan őrizetbe vettek két helyi férfit, de miután alibijük volt, s DNS-tesztjük is negatívnak bizonyult, szabadon engedték őket. A hatóságok továbbra is a szélsőjobboldali bosszút tartják a támadás fő motívumának. Az 52 éves Mannichl híres arról, hogy következetesen fellépett az újbarna Nemzeti Demokrata Párt (NPD) ellen. Az interneten a szélsőjobbos „nemzeti demokraták” szimpatizánsai uszító kampányt folytattak ellene, a rendőrfőnököt leszúró támadó is a szélsőjobb kedvelt jelszavával rontott áldozatára.

Miközben Passauban hétfőn több százan tüntettek a szélsőjobboldali erőszak ellen, a bajor CSU vezető politikusai – Horst Seehofer tartományi kormányfővel és CSU-elnökkel az élükön – a szélsőjobboldali NPD betiltását szorgalmazták. Más vélemények szerint inkább az ifjúsági felvilágosító-oktatási programokat kellene erősíteni. A legnagyobb gond, hogy a szélsőjobbos mozgalmaknak egyre több fiatalt sikerül behálózniuk.

Több szakértő emlékeztetett rá, a mecklenburg-előpomerániai és a szászországi tartományi parlamentbe már bejutott NPD-t nagy hiba csak a volt NDK-t sújtó jelenségnek tekinteni. A szélsőjobboldali pártot 1964-ben, Hannoverben alapították, a „nemzeti demokraták” az 1980-as évek óta szervezkednek az osztrák határ menti Passauban is. Az 50 ezer lakosú város náci múltjának feldolgozása komoly viharokat keltett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.