Párttá alakult a szélsőjobboldali Pegida

Párttá alakult a Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű németországi mozgalom - jelentették be hétfőn Drezdában.
A Szászország tartományi fővárosban tartott szokásos hétfő esti Pegida-tüntetésén a mozgalom egyik alapítója, Lutz Bachmann elmondta: főleg azért döntöttek a párttá alakulás mellett, mert betiltás fenyegeti a mozgalmat szervező egyesületet.

A pártot júniusban alakították meg, a neve Szabad Közvetlen-Demokratikus Néppárt (Freiheitlich Direkt-Demokratische Volkspartei - FDDV) - mondta Lutz Bachmann, akit májusban elítéltek menekültek ellen gyűlöletre uszító bejegyzések miatt, amelyeket egy közösségi portálon tett közzé.

Lutz Bachmann hozzátette, hogy tisztséget nem vállal az új pártban. Szavai szerint továbbra is marad "a Lutz a Pegidától". A Sächsische Zeitung című szászországi lap online kiadásában megjelent beszámoló szerint azonban az alapításban bizonyára részt vett, erre utal, hogy a párt honlapjának domainjét (internetes azonosítóját) az ő nevére jegyezték be.

A Pegida társalapítója azt is elmondta, hogy a következő szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű pártot támogatják majd, és csak néhány választókörzetben állítanak saját jelöltet.

A Sächsische Zeitung beszámolója szerint nagyjából kétezer ember vett részt a tüntetésen.

A Pegida 2014 októberben alakult Drezdában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.