Partra szállt káosz Ádenben

Külföldi katonák szálltak partra a dél-jemeni Ádenben, ahol a húszi felkelők elfoglalták az üresen álló elnöki palotát. A szaúdi vezetésű arab koalíció folytatja a légi csapásokat. Az Egyesült Államok újra szállít fegyvereket, a többi között F–16-os vadászgépeket a szaúdiakkal szövetséges Egyiptomnak.

Egyre kaotikusabb a helyzet Jemenben, ahol az egy hete indított szaúdi légi csapások állítólag több száz halálos áldozatot követeltek. Miközben csütörtök reggel arról szóltak a hírek, hogy a síita húszi lázadók visszavonulnak Áden központjából, később olyan értesülések láttak napvilágot, miszerint az iráni támogatást élvező fegyveresek elfoglalták a több mint 700 ezer lakosú déli kikötővárosban üresen álló elnöki palotát.

A Reuters szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy csütörtökön több tucat – egyelőre ismeretlen állampolgárságú – katona szállt partra az ádeni kikötőben. A jelek szerint a harckocsikat és páncélozott harcjárműveket is felvonultató húszi felkelők csak rövid időre hagyták ott Áden központi részeit. Újból támadásba lendültek, és a centrumba benyomulva ádáz harcokat vívnak az Abed-Rabbo Manszúr Hádi elnökhöz hű erőkkel.

Kiégett harckocsi Ádenben
Kiégett harckocsi Ádenben
Reuters

A húszik a korábbi megbuktatott államfőt, Ali Abdulah Szalehet szeretnék visszaültetni a hatalomba. A tíz arab nemzetből álló koalíciót vezető szaúdiak azt állítják, hogy légi csapásaikkal megsemmisítették a lázadók támadó (Scud) és légvédelmi rakétáit. Szaúd al-Fejszál herceg, a monarchia külügyminisztere szerint az offenzívát addig folytatják, amíg nem sikerül helyreállítani Hádi hatalmát. Az ENSZ által is elismert államfőt egyébként szaúdi különleges erők menekítették ki Ádenből.

Közben az al-Kaida terrorszervezet jemeni szárnya (AQAP) az ország délkeleti részén rajtaütött egy börtönön, ahonnan legalább háromszáz foglyot szabadított ki. Az utóbbiak között van az AQAP vezére, Salid Batarfi, akit 2011-ben fogtak el.

Az egyre súlyosabb jemeni helyzetre tekintettel az Egyesült Államok folytatja Egyiptom felfegyverzését. Washington leszállítja Kairónak azokat az F–16-os vadászgépeket, amelyek a 2013-ban elrendelt „exportstop" miatt kerültek várólistára. Az Egyesült Államok hajók megsemmisítésére alkalmas Harpoon rakétákat, valamint harckocsi-felszereléseket is ad az egyiptomi haderőnek. A Sínai-félsziget északi részén viszont automata fegyverekkel és rakétavetőkkel felszerelt támadók vettek tűz alá több katonai ellenőrző pontot. A rajtaütésekben legalább tizenöt egyiptomi katona vesztette életét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.