Pártot alapít Sarkozy ősi riválisa

Dominique de Villepin volt francia kormányfő csütörtökön bejelentette, hogy egy mindenki számára nyitott, szabad és független politikai mozgalmat hoz létre.

A jobbközép táborban Nicolas Sarkozy államfő egyik legfőbb riválisának számító korábbi miniszterelnök célja a következő, 2012-es elnökválasztás előtt alternatívát javasolni a konzervatív oldalon. Párizsi sajtótájékoztatóján Villepin élesen bírálta a jelenlegi elnöki politikát, amely szerinte változásra szorult volna a regionális választásokon elszenvedett kormánypárti vereség után. Az új jobbközép párt június 19-én tartja alapító kongresszusát, ott jelentik be a nevét is.
– Rosszul érzem magam abban a politikában, amelyet jelenleg a kormánytöbbség folytat, belpolitikai, gazdasági és szociális szempontból egyaránt" - hangsúlyozta Villepin. Anélkül, hogy Sarkozy nevét kiejtette volna, a volt kormányfő részletes kritika tárgyává tette az elmúlt három év elnöki politikáját. Stratégiai kudarcnak nevezte, hogy nem sikerült a választókat egyben tartani, valamint bírálta a „követhetetlen” reformokat. Véleménye szerint a válságtól szenvedő embereknek az az érzése, hogy a kormányzat nem érti és nem hallja őket. Villepin úgy ítélte meg, hogy nem a hétfőn bejelentett technikai jellegű kormányátalakítással és személyi változtatásokkal, hanem csak alapvető irányváltással lehet kijutni az egyszerre társadalmi, gazdasági és kulturális válságból.

Az államfő és Villepin a 2007-es jobboldali elnökjelöltségért folytatott küzdelemben ugyanannak a kormánynak a tagjaiként a legfőbb riválisok voltak. Küzdelmük két évvel később a bíróságon folytatódott, mivel a Clearstream-ügyben Sarkozy azzal vádolta volt miniszterelnökét, hogy a lejáratására akarta felhasználni azt az utóbb hamisítványnak bizonyult, még 2003-ban összeállított listát, amely több mint nyolcszáz francia közéleti személyiséget kevert pénzmosás gyanújába.

Az államüggyé és a két politikus közti párbajjá vált perben januárban született felmentő ítélet politikai vereséget jelentett az államfő számára; s két évvel az elnökválasztás előtt megteremtette a lehetőséget Villepinnek politikai ambíciói megvalósítására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.