Pártot alapít és romákat dolgoztatna a Szlovák Testvériség

Nase Slovensko (A mi Szlovákiánk) néven új politikai pártot akar alapítani a pozsonyi sajtó által szélsőségesnek minősített Szlovák Testvériség (Slovenská Pospolitost) nevű szervezet.

A Slovenská Pospolitost honlapján a hét közepén indult meg az aláírásgyűjtés a pártalapításhoz szükséges 10 ezer támogató megszerzéséért.

"Tekintettel a legutóbbi eseményekre és a Szlovák Köztársaság kormányának tétlenségére az állampolgárok problémáinak megoldásában úgy döntöttünk, hogy politikai pártot alapítunk, mert a mai rendszerben csak így tudunk befolyást gyakorolni a közügyek irányítására és menetére" - olvasható a honlapon közzétett felhívásban.

A szervezők felszólították híveiket, hogy húzzák le a honlapról a petíciós íveket és szerezzenek minél több támogatót, későbbi választót. A honlapon ugyanakkor nyilvános vitára bocsátották a jövőbeni párt programjának alaptéziseit.

Ezek szerint a Nase Slovensko a mai parlamenti rendszert a  közvetlen demokrácia rendszerével váltaná fel, s az "álproblémák" helyett a szlovák állampolgárok valós gondjaival foglalkozna. Megszüntetné a köztársasági elnök tisztségét, harmadával csökkentetné a parlamenti képviselők számát és jelentősen karcsúsítaná a kormányt, valamint az állami hivatalokat. Nagymértékben csökkentené az állami kiadásokat, a politikusok  béreit, s olyan szociális rendszert vezetne be, amely arra ösztönözne mindenkit, "még a romákat is", hogy jobb dolgozni, mint állami támogatásokból élni.

Külpolitikai téren Szlovákia kilépne a NATO-ból és semleges álammá válna. A párt hatalomra kerülése esetén olyan intézkedéseket hozna az oktatásügyben, a kultúra, külpolitika és a bevándorlási politika terén, amelyek "megállítanák a szlovák nemzet faji identitása elveszítésének folyamatát".

Politológusok első értékelései szerint rendkívül populista gondolatokról, elképzelésekről van szó, amelyek azonban igen veszélyesek, hiszen alapjaiban változtatnák meg a mai politikai-gazdasági rendszert. Ez annak ellenére is érvényes, hogy az elképzelések többségét a legálisan működő politikai pártok már korábban felvetették. A Nase Slovensko ezeket gyűjtötte csokorba, s egészítette ki néhány saját elképzeléssel.

A pozsonyi belügyminisztérium tavaly november 12-én, három nappal a révkomáromi szlovák-magyar kormányfői találkozó előtt betiltotta a Szlovák Testvériséget. Akkori sajtóvélemények szerint a döntés mögött nagy valószínűséggel az állt, hogy ezzel is erősíteni akarták Fico tárgyalási pozícióját.

A szlovák belügyi tárca nemzetiségi, faji, vallási és politikai gyűlöletkeltéssel indokolta a Szlovák Testvériség feloszlatását. A szlovák legfelsőbb bíróság viszont néhány hete érvénytelenítette ezt a döntést, s az ügyet visszaadta a minisztériumnak. A taláros testület úgy találta, hogy Robert Kalinák belügyminiszter döntése törvénytelen volt, a Szlovák Testvériség feloszlatásához a feltételek nem voltak adottak.

A Szlovák Testvériség ezért polgári szövetségként továbbra is létezhet és működik is. A szervezet szombaton a kelet-szlovákiai Korompán (Krompachy) újabb tüntetést szervez "a cigánybűnözés ellen" - olvasható a honlapon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.