Partnerséget ajánl a román kormányfő a németeknek

A Traian Basescu leváltására tett kísérlet miatt megromlott román-német viszony rendezését reméli kétnapos hivatalos látogatásától Victor Ponta román kormányfő.

A Traian Basescu leváltására tett kísérlet miatt megromlott román-német viszony rendezését reméli kétnapos hivatalos látogatásától Victor Ponta román kormányfő. Angela Merkel német kancellár ugyanis egyike volt azoknak, akik a tavalyi belpolitikai válság idején a demokratikus normák megsértésével vádolták a Ponta-kabinetet. Azóta most először jár hivatalos látogatáson Németországban a román miniszterelnök.

Kétnapos hivatalos németországi látogatásának első napján Ponta előadást tartott a Deutsche Bank székhelyén a román-német gazdasági együttműködésről szervezett konferencián. – Európa leginkább vállalkozásbarát szociáldemokratája szeretnék lenni – idézte Pontát az Agerpres román állami hírügynökség. A kormányfő emlékeztetett, hogy annak idején Gerhard Schrödert azzal vádolták, túlságosan favorizálja a vállalkozásokat; ebben az egykori baloldali német kancellárra akar hasonlítani.

Hangsúlyozta: Románia megtanulta a 2009-es gazdasági és a tavalyi politikai válság leckéjét, jelenleg az ország stabil és kiszámítható. „Elárulta”, hogy kormánya a hónap végéig új törvényt fogad el a köz- és privát partnerségről. Románia előnyei között említette még a képzett munkaerőt, de kitért arra is, hogy az infrastruktúra terén óriási lemaradás tapasztalható. (A bukaresti kabinet már korábban jelezte, hogy foghíjas autópálya-hálózatát nyugati vállalatokkal kötött partnerség révén tervezi kiépíteni.)

A kancellárral folytatott hétfő esti megbeszélés és díszvacsora után, kedden a román miniszterelnök Stuttgartba megy. Baden-Württemberg székhelyén Winfried Kretschmann tartományi kormányfővel, a Bundesrat elnökével tárgyal, majd meglátogatja a Daimler gyárát, ahol találkozik a német nagyvállalat újabb romániai fiókjának stuttgarti továbbképzésen részt vevő munkásaival. Délután a román kormányfő Pozsonyba utazik tovább, szintén hivatalos látogatásra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.