Partnerré kell tenni Oroszországot

Vonja be az Obama-kormány Moszkvát az iráni és az izraeli-szíriai kérdés megoldásába, továbbá az afganisztáni rendezésben is nagyobb mértékben számítson rá - javasolja a Fehér Háznak egy kétpárti támogatással működő, két rangos kutatóközpontra épülő bizottság.

Hétfőn tette le az asztalra harmincoldalas jelentését az Oroszország-politikával foglalkozó, kétpárti támogatást élvező bizottság az amerikai fővárosban. Ebben a Harvard Egyetem Belfer Központjára, illetve a washingtoni Nixon Központra épülő testület - amelynek vezetőit a múlt héten Dmitrij Medvegyev orosz államfő is fogadta Moszkvában - a többi közt azzal érvel: "a gyors és hatékony cselekvés az amerikai-orosz kapcsolatok erősítése érdekében kritikus jelentőségű az Egyesült Államok nemzeti érdekeinek előmozdítására."

A két exszenátor, a republikánus Chuck Hagel és a demokrata Gary Hart társelnökségével működő bizottság hangsúlyozza: nincsen szó arról, hogy ez valamiféle jutalom lenne Moszkva "jó nemzetközi viselkedéséért", vagy az orosz belpolitika támogatását jelentené. A szerzők, köztük Brent Scrowroft, Gerald Ford és idősebb George Bush exelnökök egykori nemzetbiztonsági tanácsadója, úgy vélik: az ország fokozottabb bevonását egyrészt súlya, másrészt a világ roppant gazdasági és politikai kihívásai indokolják.

Tételes ajánlásaik a többi közt a következők:

- 1. Moszkva partnerként való bevonása egyrészt Irán, illetve általában a feltörekvő atomhatalmak szélesebb problémakörébe, másrészt egy izraeli-szíriai békeegyezmény előkészítésébe.

- 2. Fokozottabb együttműködés a terrorizmus ellen, illetve Afganisztán stabilizásában - ideértve a NATO utánpótlási vonalainak megerősítését.

- 3. "Új megközelítés" az - eddig legalábbis - tervbe vett lengyelországi és csehországi rakétavédelmi telepítésekkel kapcsolatban, és "őszinte törekvés" az együttműködésre a közös, így az iráni fenyegetettség kivédésére. Ezt nem részletezik tovább.

- 4. Annak elfogadása, hogy sem Ukrajna, sem pedig Grúzia nincsen kész a NATO-tagságra.

- 5. Komoly pérbeszéd a fegyverzetcsökkentésről, ideértve az év végén lejáró START-I szerződés meghosszabbításáról.

- 6. Oroszország beemelése a Világkereskedelmi Szervezetbe, miközben Moszkvának is ki kell alakítania a külföldi befektetésekhez szükséges környezetet.

- 7. Európa nem orosz földgázbeszerzési törekvéseinek támogatása, akár vezetékek, akár cseppfolyósított gáz révén. A tanulmány ugyanakkor nem említi a Nabuccót (sem).

Mindennek véghezviteléhez a bizottság szerint a teljes washingtoni államgépezetet átható szemléletváltásra van szükség: "ki kell törni a jelenlegi lélektani és magatartásmintákból", "nem szabad, hogy akár a túlzott szentimentalizmus, akár ellenségesség vakítson el bennünket." - Moszkva valószínűleg legjobb esetben is nehéz partner lesz, de a tétek egyszerűen túl nagyok ahhoz, hogy ne igen komolyan közelítsünk kétoldalú kapcsolatainkhoz - ez a jelentés egyik zárógondolata.

Obamát, Putyint és Hu Jintaót ábrázoló matrjoska-babák egy szentpétervári utcai árusnál
Obamát, Putyint és Hu Jintaót ábrázoló matrjoska-babák egy szentpétervári utcai árusnál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.