Pártjelölt vagy függetetlen befutó Szlovákiában?

Szombaton tartják a szlovákiai elnökválasztás második fordulóját, amelybe a tizennégy jelölt közül Robert Fico jelenlegi miniszterelnök, a kormánypárti Smer-SD jelöltje és a függetlenként induló Andrej Kiska milliomos jutott be.
„Köszönöm a támogatást” felirat Fico óriásplakátján a 63-as számú főút mentén, a szlovákiai Dunaszerdahely határában
„Köszönöm a támogatást” felirat Fico óriásplakátján a 63-as számú főút mentén, a szlovákiai Dunaszerdahely határában
MTI

Politikai elemzők szerint szoros küzdelem és az első körhöz képest valamivel nagyobb, ötven százalék körüli részvételi arány várható. Sokan a két jelölt közötti négy indulatos tévévita után kaptak kedvet ahhoz, hogy valamelyikükre voksoljanak.

Robert Fico az első két szópárbajban uzsorásnak nevezte kihívóját, mert állítólag a volt hitelező cégei végrehajtókat küldtek azokra, akik nem tudták törleszteni az adósságaikat. Többször megismételte azt is, hogy vetélytársa biztonsági kockázatot jelent Szlovákiai számára, mert állítólag a szcientológiai szekta tagja.

Andrej Kiska minden alkalommal azzal vágott vissza, hogy hovatovább a miniszterelnök jelent ilyen rizikót, mert ő és a kabinetje képtelen orvosolni az ország súlyos társadalmi gondjait, többek között az egészségügy elszomorító helyzetét, továbbá a fiatalok elvándorlásának megállítását, ezért menekül a miniszterelnöki posztról.

A kampányzáró tévévitában Fico abbahagyta a személyeskedést. Inkább azzal érvelt, hogy a kihívója a politikában járatlan, a közéletben pedig tapasztalatlan személy. Mire ő azzal riposztozott, hogy a polgárok százezrei olyan embert szeretnének államfőnek, aki végre nem a pártok, hanem a polgárok érdekeit képviseli. S azt javasolta neki, hogy maradjon csak tovább a miniszterelnöki bársonyszékben és végre teljesítse mindazt, amit a két évvel ezelőtti parlamenti választások előtt ígért.

A tévéviták során csupán azzal értettek egyet, hogy a Benes-dekrétumokat semmiképpen sem kell felülvizsgálni.

Fico kampánystábja óriási erőfeszítéseket tett a kormányfő szinpatizánsainak mozgósítása érdekében. E hét elejére összehívták a kormánypárti Smer-SD valamennyi polgármesterét és megyei elnökét, s aktívabb meggyőzésre szólították fel őket. A következő napokban ezeknek a településeknek a hangosbeszélőin a miniszterelnök kérte minél több polgár támogatását.

Általános meglepetést keltve a dél-szlovákiai településeken is virító óriásplakátjain magyarul is megköszönte a támogatást, holott az első fordulóban azokon a helyeken, ahol a felvidéki magyarok többségben élnek, a Magyar Közösség Pártja által indított Bárdos Gyula tarolt, hiszen az ottani szavazatok csaknem 60 százalékát szerezte meg. Andrej Kiska ott a voksok 22,2 százalékát szerezte meg, Ficót viszont csupán az urnákhoz járulók 7,68 százaléka választotta.

Kiska ünnepel az első forduló után. Tapasztalatlansággal vádolják, de szerinte a szlovákoknak éppen ezért tetszik
Kiska ünnepel az első forduló után. Tapasztalatlansággal vádolják, de szerinte a szlovákoknak éppen ezért tetszik
/ Reuters

Politikai ellenfelének esélyeit bizonyos mértékig rontották azok a jobbközép politikusok, akik nem jutottak be a második fordulóba. Közvetlenül ezután fogadkoztak, hogy Andrej Kiskát fogják támogatni, ám meghirdetett  közös sajtótájékoztatójukon Milan Knazko nem jelent meg, a harmadik helyen végzett Radoslav Procházka pedig zavartan csupán annyit mondott, hogy ő Fico kihívójára voksol majd, másokat viszont nem biztatott erre.

 

A Magyar Közösség Pártja egyik jelöltet sem támogatja, a Bugár Béla vezette Híd viszont Andrej Kiska választására szólított fel,

 

miként a civil szervezeteket tömörítő Szlovákiai Magyarok Kerekasztala is.

Két héttel ezelőtt Robert Fico az elnökválasztás első körében csaknem 532 ezer, Andrej Kiska pedig 456 ezer szavazatot szerzett. Politológusok egybehagnzó véleménye szerint az lesz a második megbizatási idejének végén, júniusban leköszönő Ivan Gasparovic utóda, akire  második fordulóban legalább egymillióan voksolnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.