Pártjából is kizárhatják a volt ír kormányfőt

From hero to zero, azaz a hősből nulla lett a BBC értékelése szerint Bertie Ahern, miután bebizonyosodni látszanak az ellene felhozott korrupciós vádak.

Bertie Ahern 1998 húsvétján Tony Blair oldalán sütkérezett az ír békefolyamatot megpecsételő nagypénteki egyezmény reflektorfényében, jövő héten viszont pártja, a Fianna Fáil kirekesztheti tagjai közül. A centrista politikus 2008-as lemondását megelőzően tizenegy évig szolgált Írország kormányfőjeként, megdöntve a legendás Eamon de Valera rekordját, mint a leghosszabban hivatalban lévő „taoiseach”, azaz miniszterelnök.

A most hatvanéves Ahern tekintélyén a tizenöt éven át vizsgálódó Mahon-bizottság jelentése rombolt nagyot. A 3270 oldalas dokumentum bizonyítva látja a gyanút, hogy az exkormányfő ismételten hazudott a bankszámlájára került összesen 215 ezer ír font (80 millió Ft) eredetéről. A grémium előtt tanúvallomásai során Ahern ragaszkodott ahhoz, hogy az összeget életének egy szomorú időszaka, válása során adták össze régi barátai, mert további hitelfelvételre nem volt fedezete. A sok más ír politikussal ellentétben korábban semmilyen botrányba nem keveredett Ahern eredetileg kamatostul vissza akarta fizetni a kölcsönt, de jótevői ezt nem fogadták el. A korábban karizmatikusnak tartott államférfi nem látta be, hogy megsértette volna az etikai, adózási vagy jogi normákat. Ahern kormányzása idején Írország gazdaságilag és társadalmilag egyaránt felismerhetetlenül megváltozott. A “kelta tigris” fellendülése elsősorban az Európai Uniótól származó támogatások ügyes felhasználásán alapult, a 12,5 százalékra csökkentett társasági adó eredményeként pedig az ír sziget déli része vonzó befektetési célponttá vált.

Háromszázmillióba fájhat a személyes veszteség

A Mahon-vizsgálóbizottság felhatalmazása nem engedte meg, hogy kimondja, Bertie Ahern korrupciós bűncselekményeket követett el. Az átfogó kutakodás nem kizárólag vele, hanem más politikusokkal is foglalkozott, és arra a megsemmisítő véleményre jutott, hogy a “korrupció az ír politikai élet minden szintjére kiterjedt”. Ami személyesen Bertie Ahernt érinti, nemcsak a politikába való visszatérésének reménye hiúsul meg, hanem a titokzatos pénzátutalások utáni járandóságok miatt lesújt rá az adóhivatal is. Ki kell fizetnie továbbá tetemes ügyvédi költségeit, illetve búcsút mondhat a nemzetközi fórumokra, üzleti-társadalmi eseményekre szóló meghívásoknak, és az ezeken tartott beszédek után járó busás honoráriumoknak is. Az Irish Independent napilap mintegy egymillió euróra (293 millió Ft) becsüli Bertie Ahern veszteségét. A politikusra vár az adóbeszedők meggyőzése, hogy a 215 ezer ír font visszatérítendő kölcsön, nem pedig ajándék volt.

Enda Kenny kormánya nem habozott soká: a jelentést átnyújtotta a rendőrségnek, az ügyészségnek, az adóhivatalnak és a közéleti szereplők erkölcsi normáival foglalkozó bizottságnak is. A dublini parlament, a Dail jövő héten háromnapos ülésen tekinti át a Mahon-bizottság megállapításait. Az RTE ír televíziónak adott nyilatkozatában Bertie Ahern tagadta, hogy bármit elkövetett, amivel “bármilyen hivatalt lejáratott volna”, sőt úgy érzi, a bizottság nem is kapta őt rajta megvesztegetésen.

Bertie Ahern 2004-ben még kormányfőként érkezhetett a brüsszeli csúcsra
Irish Prime Minister Bertie Ahern arrives to attend an European Union heads of state summit in Brussels November 4, 2004. EU leaders will discuss later today boosting economic growth in Europe and how to possibly help with reconstruction in Iraq. REUTERS/Francois Lenoir FLR/THI
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.