Pártfinanszírozási botrány: Rajoy nem mond le

A Néppárt volt pénztárnoka, Luis Barcenas ismét a párt vezetőinek juttatott óriási összegekről beszélt a bíróságon. Az ellenzék szerint Rajoy elvesztette erkölcsi hitelét, a kormányfő azonban nem mond le.

Mariano Rajoy spanyol kormányfő visszautasította hétfőn az ellenzéki pártok felhívását, hogy mondjon le a pártfinanszírozási botrány miatt, amelyben személyesen is érintett. „Ki fogom tölteni a választók által rám bízott mandátumot” – mondta, néhány órával azután, hogy a Néppárt volt pénztárnoka, Luis Barcenas mintegy háromórás, sorrendben már harmadik vallomását tette a bíróságon.

A spanyol sajtó értesülése szerint Barcenas a zárt ajtók mögött elismerte, hogy ő készítette a médiában korábban már közölt, majdnem két évtizednyi feljegyzést a néppárti vezetőknek, köztük Rajoynak juttatott, a törvény által engedélyezett támogatást jóval meghaladó pénzekről. Sőt, állítólag pendrive-on további dokumentumokat is átadott, amelyek 2008 és 2010 között rögzítették az adományozók által befolyt összegeket, illetve azok felosztását a néppárti vezetők között.

– A Néppárt lehet abszolút többségben a törvényhozásban, de elvesztette erkölcsi hitelét – jelentette ki Elena Valenciano, az ellenzéki szocialista párt főtitkár-helyettese. Mint közölte, valamennyi ellenzéki erővel egyeztetve követelik Rajoy lemondását, miután az El Mundo napilap a hétvégén közölte a Barcenas és Rajoy közti SMS-üzeneteket is. Ezekben Rajoy segítséget ígért, és a „nyugalom megőrzésére” bátorította a pénztárnokot.

A júniusban őrizetbe vett Barcenas a jelek szerint a hallgatás helyett a botrány kitálalása mellett döntött. Alighanem azért, mert a hatalmon lévő néppárti kormány nem védte meg a bírósági procedúrától. Ráadásul a nyomozás felderítette 47 millió eurós svájci bankszámláit is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.